Per què les dietes no funcionen? Preneu-vos uns segons per respondre i pensar-hi; després continueu llegint.

Hi ha moltes respostes; avui compartiré les meves amb vosaltres. Primer, la paraula dieta per si sola té una connotació molt negativa. Ens fa pensar en una cosa que hem de seguir (obligada), difícil, poc agradable, poc apetible, que ens deixarà amb gana, que haurem de menjar coses que no ens agraden, que ens imposen externament (normalment un metge, endocrí…), i un llarg etcètera.

La definició de l’IEC és realment esfereïdora i desmotivant:

dieta
1 Règim d’alimentació en què el metge limita, prohibeix o prescriu certs aliments. Dieta làctia. Posar a dieta un malalt. Observar una dieta rigorosa. 
2 Abstenció total o parcial d’aliments.

Angela Maiers "Change Your Mind - Mood - Heart"Limita, prohibeix o prescriu! Posar a dieta! Dieta rigorosa! No, no sona bé, no m’ho negueu. Ser obligats a fer alguna cosa encara que sigui “pel nostre bé” mai no és de bon agafar i té un pronòstic incert i, el més segur, acaba en fracàs. Els canvis han de sortir de nosaltres mateixos, de les nostres ganes, de les nostres possibilitats (els conceptes en el coaching). Per tant, si una dieta és una espècie de menús que ens dóna un doctor no veig que pugui tenir èxit. A més, aquests menús estan fets sense pensar en cadascun de nosaltres, és a dir, són estereotipats, protocolitzats, per tothom igual i sense tenir present els gustos, ni les capacitats de temps i culinàries, ni els motius, ambient, organisme de cada persona. És en una dieta, per tant, que trobarem aliments que no ens agraden o que ni tan sols en senten bé, preparacions que no sabem fer o no tenim el temps, i un munt de problemes més.

Però ara ve la segona resposta i, per a mi, bàsica i encara més important. Dieta té un significat temporal. I després d’una dieta, què? “Que bé, tornaré a menjar el que menjava abans!” Oi? Doncs no. Per a mi, una cosa temporal no té cap sentit. La saviesa està en adonar-se que aquella alimentació que moltes persones estan seguint no és saludable, que té excessos i carències alhora, que els està perjudicant la salut, emmalaltint dia a dia. El que hem d’aprendre, per tant, és a alimentar-nos bé, fer un canvi en la nostra nutrició i estil de vida, i que aquest sigui per sempre, que sigui la nostra manera de viure, amb salut, felicitat i intensitat.

Aquest gran canvi en totes les àrees de la nostra vida a través de canvis en la nutrició i estil de vida s’aconsegueix amb petits passos, que un ens porta al següent, que cadascú farà al seu ritme i que per a cadascú serà diferent. No hi ha una recepta màgica per a tothom. Cadascú s’ha d’escoltar, saber el que li va bé, el que li senta bé, el que vol aconseguir. Per això, segurament al principi li caldrà l’ajuda d’algú que el pugui orientar. Aquesta persona pot ser el coach nutricional (encarat més als objectius i com aconseguir-los) i l’assessor nutricional odietètic (qui podrà recomanar quins aliments ens aporten realment propietats beneficioses, quines tècniques culinàries són més saludables, quines combinacions, etc.). Això és el que proposo a les meves sessions d’assessorament nutricional, per tot aquell qui vulgui fer un canvi en la seva alimentació i estil de vida per aconseguir una salut i energia plenes, o objectius més específics, com per exemple, fer una transició a una alimentació més o del tot vegetariana/vegana i que sigui saludable i completa, perdre pes, conèixer millor els aliments, nutrients, saber cuinar dintre de les capacitats de cascun i per al dia a dia, etc.

Per tot això jo mai dic dieta, perquè del que jo estic parlant, no hi té res a veure. És un canvi de mentalitat, d’estil de vida, és quelcom molt profund, durador i significatiu. Puc ser la vostra guia inicial per volar amunt i arribar a la plenitud. No dubteu a consultar-me. Podeu seguir llegint més reflexions a “afegir, no pas treure“.

4 comments on “a dieta? no, gràcies”

 1. Hola Estela, jo he tingut el priviligi de fer amb tu el coaching nutricional, ho recomano a tothom.!

  • Gràcies, Francesc!
   M’alegro que les coses que tractem a les sessions d’assessorament i coaching nutricional es tradueixin en canvis que podem anar fent en la nostra manera d’alimentar-nos i, pas a pas, aconseguir una alimentació saludable de veritat.

 2. Recomiendo hacer coaching nutricional con Estela. No solo te aconseja cual sería una alimentación equilibrada sino también se adapta a tu situación, dándote nociones específicas de lo que TU necesitas.

  • ¡Gracias, Clara!
   Esto que dices es muy importante porque cada uno es diferente y, por lo tanto, necesita cosas distintas. Uno tiene que aprender a conocer el propio cuerpo y eso es lo que intento hacer en las sesiones de coaching y asesoramiento nutricional: acompañaros en esa búsqueda.
   ¡Un abrazo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *