moniato espiralitzat

En Español abajo

Fa un any i mig, vaig començar un experiment, volia provar l’alimentació viva i crudivegana, 80/10/10, HCLF, per tractar de solucionar alguns problemes de salut que, ni amb uns 3 anys i mig d’alimentació vegana, havia aconseguit. En aquest post podeu llegir el que escrivia el setembre de l’any passat després d’un mes 100% crudivegana i aquí hi trobareu tota la resta d’entrades que he anat escrivint des de llavors sobre aquest tema, amb les meves actualitzacions i amb moltes informacions d’interès.

Fa 5 anys vaig decidir que no ho faria més: no consumiria més productes animals com si no passés res, fent els ulls cecs a la realitat. Ja feia dos anys que era vegetariana (o sigui que ja no menjava carn ni peix) i havia deixat feia encara més temps el consum de llet per temes de salut. Però encara no havia fet la connexió amb el que estava passant amb els ous (si ho voleu saber cliqueu aquí) o no m’importava si de tant en tant consumia algun producte (galetes, salses, pastís) que portessin productes làctics. Fa 5 anys vaig dir que no hi hauria grisos, que era blanc o negre. No hi ha grisos perquè si prens «una miqueta» de llet en una galeta, has contribuït igualment al patiment de les vaques (llegiu-ho aquí). Jo no volia contribuir-hi «ni una miqueta».

Així que fa 5 anys vaig fer que les verdures i hortalisses, les fruites, els cereals/grans, els llegums, els fruits secs i les llavors fossin la base de la meva alimentació. Però aquests aliments es poden consumir de moltes maneres diverses i segons de quins se n’estigui consumint més, amb quines combinacions i amb quines preparacions, pot ser que l’alimentació vegana sigui saludable, no ho sigui tant o no ho sigui gens. Jo pensava que estava escollint l’opció saludable. Però en el camí d’aquests 5 anys i d’aquest darrer any i mig d’alimentació whole plant based foods (WPBF) o HCLF (high carb low fat, alta en carbohidrats baixa en greix), i amb gran contingut d’aliments vius i crudivegans, amb temporades senceres de 100% crudivegana (el mes de setembre de 2015, l’estiu de 2016 des de maig a octubre, més de 4 mesos seguits), he vist clarament que abans d’aquest darrer any i mig no estava escollint el millor per al meu cos.

Els primers 3 anys i mig de vegana menjava abundància de vegetals i hortalisses, bastants llegums (cada dia almenys una ració), molts fruits secs i llavors (sèsam, pipes de gira-sol i de carbassa, nous, ametlles…), poca fruita (o gens; ja us diré el perquè), pocs cereals/grans (una mica de quinoa, blat sarraí i mill). Així que sense adonar-me’n durant molt de temps havia estat consumint una alimentació vegana baixa en carbohidrats i alta en greix! Greix «del bo». Molts creuen que el greix si prové de plantes és saludable, però resulta que això potser no és tan cert. A continuació n’explico el perquè.

Fa un any i mig vaig llegir per primera vegada el concepte HCLF i el 80/10/10 (The 80/10/10 Diet del Dr. Douglas Graham) i vaig quedar xocada per moltes de les troballes que vaig fer. Com per exemple aquesta: «En el cos, el greix proveeix moltes funcions d’aïllament , per conservar la calor corporal, absorbir cops o impactes, prevenir que massa aigua s’escapi de la pell, i protegir les fibres nervioses. Però l’excés de greix dietètic a la sang crea efectes aïllants negatius. Quan mengem massa greixos, un recobriment prim de greix es deposita sobre les parets del vas sanguini i pot trigar un dia o més en netejar-se de la sang. Durant tot aquest temps l’activitat metabòlica de recepció de la insulina i comunicació entre estructures es veu alterada. Per tant, s’impedeix el moviment de sucre cap enfora del torrent sanguini, fent que s’elevi el nivell de sucre a la sang sense poder-ne sortir per arribar a les cèl·lules que és on s’espera el seu combustible.» Podeu llegir-ne més en aquesta entrada que vaig escriure sobre les inquietuds sobre la fruita i el sucre. Així que jo menjava moltíssim greix: cada dia diverses racions de fruits secs i llavors, oli d’oliva, alvocat, coco ratllat, llet de coco i xocolata. Pensava que eren aliments molt saludables i que el greix vegetal era molt necessari. Però el percentatge de greix que estava ingerint diàriament sobre el volum de calories podia arribar al 60%! Com us acabo de dir, menjava bàsicament verdures que són baixíssimes en calories, una mica de llegums i cereals/grans i abundància de greixos «saludables» amb cada àpat. Entre 40% i 60% de les calories venien del greix. He après gràcies a moltes lectures i a la meva experimentació que això m’estava provocant molts dels problemes que estava tractant de guarir.

Com vaig començar a menjar doncs fa un any i mig quan vaig començar amb l’alimentació HCLF altament crudivegana? Abundància de fruita, força vegetals, especialment de fulla verda i cogombres, gens de cereals/grans ni llegums (només esporàdicament germinats), i molt poc greix, només alvocat i una miqueta llavors de chia i tahina (pasta de sèsam), però vaig eliminar completament els fruits secs, l’oli, el coco i la xocolata. I vaig començar a trobar-me millor. El que buscava millorar ho estava fent: les digestions i la pell.

Abundància de fruita. Abans d’aquest any i mig us havia dit que en menjava molt poca o gens. Per què? Perquè la fruita no em queia bé, quan en menjava tenia gasos i se m’inflava la panxa. Per això l’evitava. Però el problema no era la fruita, eren les males combinacions i l’excés de greix! He parlat diverses vegades de les combinacions correctes, com aquí, i del greix acabo de citar-ne un paràgraf que parla exactament d’això.

Vaig estar durant un any i mig alimentant-me en un 90% – 100% d’aliments vegetals crus (fruites i hortalisses). I vaig aprendre molt del meu cos.

Ara un altre cop torno a introduir de manera molt regular aliments cuits: abundància de verdures, algunes patates i moniatos, una miqueta de llegums i de cereals/grans (quasi exclusivament arròs). La simplicitat és clau.

No he tornat a introduir els greixos que menjava abans, m’he quedat només amb els que he estat menjant durant aquest any i mig d’alimentació alta en aliments crus i vius: l’alvocat, la tahina i les llavors de chia, els quals he vist que em queien perfectament. En realitat sí que vaig començar a introduir-ne alguns altres, com alguns fruits secs i coco ratllat, però la reacció va ser immediata: començava a tenir un altre cop problemes de pell i de digestions. Ara me n’adono que abans en solia menjar molt d’aquests aliments cada dia. Els nostres cossos «s’habituen», que no vol dir que els hi vagi bé. Per saber si alguna cosa et cau realment bé s’ha de provar d’eliminar-lo almenys durant un mes i després tornant-lo a introduir. Jo menjava molts fruits secs cada dia com a snacks i no sabia que m’anaven tan malament, però quan vaig sospitar-ho vaig decidir eliminar-los. Efectivament, la millora es va notar i, en la reintroducció, també l’empitjorament va ser instantani.

La xocolata la vaig deixar fa un any i mig i m’hi vaig desenganxar totalment, no la trobo a faltar gens, cosa que em fa veure clarament que conté substàncies que creen addicció. Un cop superada l’addicció, no es troba la necessitat de prendre’n. En menjava cada dia de xocolata, després de sopar amb un te. De vegades també després de dinar. Fins i tot alguns matins amb el te de l’esmorzar! No la trobo a faltar perquè em donava problemes digestius i de pell i perquè té contingut de cafeïna, la qual evito perquè hi tinc una alta sensibilitat. I perquè n’estava enganxada! No m’agrada sentir-me a addicta a substàncies. També n’he pogut experimentar «sense voler» els efectes nocius. Farà un any, en ple crudiveganisme, li vaig fer un pastís a la meva parella. Era una torre de creps farcida cada capa d’una crema de xocolata que vaig fer amb alvocat i cacau en pols. Després de menjar-ne un trosset, vaig tenir una mica d’arítmia i no vaig poder adormir-me fins la 1 de la matinada (no tinc mai problemes a l’hora d’adormir-me). Ha estat una de les dues o tres vegades en aquest any i mig que he tastat una mica la xocolata i n’he tingut ben prou. Estic ben contenta de la meva desintoxicació. Si em ve de gust quelcom xocolatós, faig servir garrofa, un perfecte substitut i molt més saludable. M’encanten els meus batuts de «xocolata», de plàtans, dàtils i garrofa, o la meva «xocolata desfeta» amb aigua calenta, dàtils, chia i garrofa, tot ben batut.

I l’oli d’oliva, un aliment tan preuat en la nostra cultura i amb una fama tan saludable? Resulta que potser no és tan genial com ens fan creure. Jo no en prenc des de fa un any i mig. M’encantava ben fort, extra verge, d’un grau, súper pur. N’hi posava cada dia a les amanides, a la verdura, a tot arreu. Quan vaig ficar-me en aquesta alimentació crudivegana tipus 80/10/10 o HCLF i vaig veure que l’oli no és un aliment acceptat, vaig pensar que eren una mica radicals, o que no hi havia fonament. Però llegint el llibre 80/10/10 i altres recerques al respecte, la meva percepció va canviar. «Perquè són aliments refinats del seu estat natural, els olis no són segurs d’ingerir. En la seva forma concentrada, són greix pur i greix pur és el que s’absorbirà directament al torrent sanguini, afectant de manera adversa la viscositat i la química de la sang.» expliquen aquí. Aquesta alimentació promou el consum d’aliments en el seu estat natural i l’oli no penja d’un arbre, a banda que és 100% greix, quan en canvi, en menjar un aliment en el seu estat natural aquest conté diversos percentatges de greix, proteïnes, carbohidrats i micronutrients com vitamines i minerals. Per exemple, menjant mig alvocat estàs consumint un 77% de greix però en sintonia amb un 19% de carbohidrats i un 4% de proteïnes, amb fibra, minerals i vitamines de tot tipus. És un aliment complet. En 1 cullerada d’oli d’oliva hi ha les mateixes calories que en mig alvocat, en canvi és 100% greix i amb una gran mancança de la majoria de vitamines i minerals. Comproveu-ho vosaltres mateixos fent servir el Cronometer, molt recomanable per aprendre què estem consumint.

Resumint, cal que siguem crítics amb allò que mengem, des de tots els angles que puguem. Ens podem preguntar: ens està fent bé? Ens està nodrint? De debò que vull menjar «això»? Deixem d’escoltar el que les grans masses ens volen fer creure, per interessos econòmics i per gran desconeixement de la salut, i aprenem a escoltar el nostre cos, el nostre interior, que cor, ment i cos estiguin en sintonia. Fa més de deu anys vaig començar a fer-me aquestes preguntes i encara fa un any i mig agafava un nou rumb en la meva alimentació, per cercar una salut màxima, una vida plena, simple i natural.

Espero que en la zona de comentaris escriviu el que us hagi fet pensar en llegir el text d’avui. Quins canvis heu fet en la vostra alimentació? Què és el que creieu que no us està funcionant? O el que sí! En quin moment del vostre viatge personal esteu? Espero que compartiu les vostres experiències!

En Español
Hace un año y medio, empecé un experimento, quería probar la alimentación viva y crudivegana para tratar de solucionar algunos problemas de salud que, ni con unos 3 años y medio de alimentación vegana, había conseguido. En este post podéis leer lo que escribía en septiembre del año pasado después de un mes 100% crudivegana y aquí encontraréis todo el resto de entradas que he ido escribiendo desde entonces sobre este tema, con mis actualizaciones y con muchas informaciones de interés.

Hace 5 años decidí que no lo haría más: no consumiría más productos animales como si no pasara nada, haciendo los ojos ciegos a la realidad. Hacía dos años que era vegetariana (o sea que ya no comía carne ni pescado) y había dejado hacía aún más tiempo el consumo de leche por temas de salud. Pero aún no había hecho la conexión con lo que estaba pasando con los huevos (si lo queréis saber clicad aquí) o no me importaba si de vez en cuando consumía algún producto (galletas, salsas, pastelitos) que llevaran productos lácteos. Hace 5 años dije que no habría grises, que era blanco o negro. No hay grises porque si tomas «un poquito» de leche en una galleta, has contribuido igualmente al sufrimiento de las vacas (leedlo aquí). Yo no quería contribuir «ni un poquito».

Así que hace 5 años hice que las verduras y hortalizas, las frutas, los cereales / granos, las legumbres, los frutos secos y las semillas fueran la base de mi alimentación. Pero estos alimentos se pueden consumir de muchas maneras diversas y según de qué se esté consumiendo más, con qué combinaciones y con qué preparaciones, puede que la alimentación vegana sea saludable, no lo sea tanto o no lo sea en absoluto. Yo pensaba que estaba eligiendo la opción saludable. Pero en el camino de estos 5 años y de este último año y medio de alimentación «whole plant based foods» (WPBF) o HCLF (high carb low fat, alta en carbohidratos baja en grasa), y con gran contenido de alimentos vivos y crudivegana, con temporadas enteras de 100% crudivegana (en septiembre de 2015, el verano de 2016 desde mayo a octubre, más de 4 meses seguidos), he visto claramente que antes de este último año y medio no estaba escogiendo lo mejor para mi cuerpo.

Los primeros 3 años y medio comía abundancia de vegetales y hortalizas, bastante legumbres (cada día al menos una ración), muchos frutos secos y semillas (sésamo, pipas de girasol y de calabaza, nueces, almendras…), poca fruta (o nada; ya os diré el porqué), pocos cereales / granos (un poco de quinoa, trigo sarraceno y mijo). Así que sin darme cuenta durante mucho tiempo había estado consumiendo una alimentación vegana ¡baja en carbohidratos y alta en grasa! Grasa «de la buena». Muchos creen que la grasa si proviene de plantas es saludable, pero resulta que esto quizás no es tan cierto. A continuación explico el porqué.

Hace un año y medio leí por primera vez el concepto HCLF y el 80/10/10 (The 80/10/10 Diet del Dr. Douglas Graham) y quedé chocada por muchos de los hallazgos que hice. Como por ejemplo este: «En el cuerpo, la grasa provee muchas funciones de aislamiento, para conservar el calor corporal, absorber golpes o impactos, prevenir que demasiada agua se escape de la piel, y proteger las fibras nerviosas. Pero el exceso de grasa dietética en la sangre crea efectos aislantes negativos. Cuando comemos demasiadas grasas, un recubrimiento delgado de grasa se deposita sobre las paredes del vaso sanguíneo y puede tardar un día o más en limpiarse de la sangre. Durante todo este tiempo la actividad metabólica de recepción de la insulina y comunicación entre estructuras se ve alterada. Por lo tanto, se impide el movimiento de azúcar hacia fuera del torrente sanguíneo, haciendo que se eleve el nivel de azúcar en la sangre sin poder salir para llegar a las células que es donde se espera su combustible.» Podéis leer más en esta entrada que escribí sobre las inquietudes sobre la fruta y el azúcar. Así que yo comía muchísima grasa: cada día varias raciones de frutos secos y semillas, aceite de oliva, aguacate, coco rallado, leche de coco y chocolate. Pensaba que eran alimentos muy saludables y que la grasa vegetal era muy necesaria. Pero el porcentaje de grasa que estaba ingiriendo diariamente sobre el volumen de calorías ¡podía llegar al 60%! Como acabo de decir, comía básicamente verduras que son bajísimas en calorías, algo de legumbres y cereales / granos y abundancia de grasas «saludables» en cada comida. Entre 40% y 60% de las calorías venían de la grasa. He aprendido gracias a muchas lecturas y a mi experimentación que eso me estaba provocando muchos de los problemas que estaba tratando de curar.

¿Como empecé a comer pues hace un año y medio cuando empecé con la alimentación HCLF altamente crudivegana? Abundancia de fruta, bastantes vegetales, especialmente de hoja verde y pepinos, nada de cereales / granos ni legumbres (sólo esporádicamente germinados), y muy poca grasa, sólo aguacate y un poco de semillas de chía y tahini (pasta de sésamo), pero eliminé completamente los frutos secos, el aceite, el coco y el chocolate. Y empecé a encontrarme mejor. Lo que buscaba mejorar lo estaba haciendo: las digestiones y la piel.

Abundancia de fruta. Antes de este año y medio os había dicho que comía muy poca o nada. ¿Por qué? Porque la fruta no me sentaba bien, cuando comía tenía gases y se me hinchaba la barriga. Por eso la evitaba. Pero el problema no era la fruta, ¡eran las malas combinaciones y el exceso de grasa! He hablado varias veces de las combinaciones correctas, como aquí, y de la grasa acabo de citar un párrafo que habla exactamente de eso.

Estuve durante un año y medio alimentándome en un 90% – 100% de alimentos vegetales crudos (frutas y hortalizas). Y aprendí mucho de mi cuerpo.

Ahora de nuevo vuelvo a introducir de manera muy regular alimentos cocidos: abundancia de verduras, algunas patatas y boniatos, un poco de legumbres y de cereales / granos (casi exclusivamente arroz). La simplicidad es clave.

No he vuelto a introducir las grasas que comía antes, me he quedado sólo con lo que he estado comiendo durante este año y medio de alimentación alta en alimentos crudos y vivos: el aguacate, el tahini y las semillas de chía, que he visto que me sentaban perfectamente. En realidad sí que empecé a introducir algunos otros, como algunos frutos secos y coco rallado, pero la reacción fue inmediata: empezaba a tener de nuevo problemas de piel y de digestiones. Ahora me doy cuenta que antes solía comer mucho de esos alimentos cada día. Nuestros cuerpos «se habitúan», que no quiere decir que les vaya bien. Para saber si algo te sienta realmente bien debes intentar eliminarlo al menos durante un mes y luego volverlo a introducir. Yo comía muchos frutos secos a diario como snacks y no sabía que me iban tan mal, pero cuando lo sospeché decidí eliminarlos. Efectivamente, la mejora se notó y, en la reintroducción, también el empeoramiento fue instantáneo.

El chocolate lo dejé hace un año y medio y me desenganché totalmente, no la echo de menos para nada, lo que me hace ver claramente que contiene sustancias que crean adicción. Una vez superada la adicción, no se encuentra la necesidad de tomarlo más. Comía cada día chocolate, después de cenar con un té. A veces también después de comer. ¡Incluso algunas mañanas con el té del desayuno! No lo echo de menos porque me daba problemas digestivos y de piel y porque tiene contenido de cafeína, que evito porque tengo una alta sensibilidad. ¡Y porque estaba enganchada! No me gusta sentirme en adicta a sustancias. También he podido experimentar «sin querer» sus efectos nocivos. Hará un año, en pleno crudiveganismo, le hice un pastel a mi pareja. Era una torre de crepes rellena cada capa de una crema de chocolate que hice con aguacate y cacao en polvo. Después de comer un trocito, tuve un poco de arritmia y no pude dormirme hasta la 1 de la madrugada (no tengo nunca problemas a la hora de dormirme). Ha sido una de las dos o tres veces en este año y medio que he probado un poco el chocolate y he tenido más que suficiente. Estoy muy contenta de mi desintoxicación. Si me apetece algo chocolatoso, uso algarroba, un perfecto sustituto y mucho más saludable. Me encantan mis batidos de «chocolate», de plátanos, dátiles y algarroba, o mi «chocolate a la taza» con agua caliente, dátiles, chía y algarroba, todo bien batido.

¿Y el aceite de oliva, un alimento tan preciado en nuestra cultura y con una fama tan saludable? Resulta que quizás no es tan genial como nos hacen creer. Yo no tomo desde hace un año y medio. Me encantaba bien fuerte, extra virgen, de un grado, súper puro. Ponía cada día a las ensaladas, a la verdura, en todas partes. Cuando me metí en esta alimentación crudivegana tipo 80/10/10 o HCLF y vi que el aceite no es un alimento aceptado, pensé que eran un poco radicales, o que no había fundamento. Pero leyendo el libro 80/10/10 y otras investigaciones al respecto, mi percepción cambió. «Porque son alimentos refinados de su estado natural, los aceites no son seguros de ingerir. En su forma concentrada, son grasa pura y grasa pura es lo que se absorberá directamente al torrente sanguíneo, afectando de manera adversa la viscosidad y la química de la sangre.» Explican aquí. http://foodnsport.com/faq.php Esta alimentación promueve el consumo de alimentos en su estado natural y el aceite no cuelga de un árbol, aparte de que es 100% grasa, cuando en cambio, al comer un alimento en su estado natural este contiene varios porcentajes de grasa, proteínas, carbohidratos y micronutrientes como vitaminas y minerales. Por ejemplo, comiendo medio aguacate estás consumiendo un 77% de grasa pero en sintonía con un 19% de carbohidratos y un 4% de proteínas, con fibra, minerales y vitaminas de todo tipo. Es un alimento completo. En 1 cucharada de aceite de oliva hay las mismas calorías que en medio aguacate, en cambio es 100% grasa y con una gran carencia de la mayoría de vitaminas y minerales. Comprobadlo vosotros mismos usando el Cronometer, https://cronometer.com/ muy recomendable para aprender qué estamos consumiendo.

Resumiendo, debemos ser críticos con lo que comemos, desde todos los ángulos que podamos. Nos podemos preguntar: ¿nos está haciendo bien? ¿Nos está nutriendo? ¿De verdad que quiero comer “eso”? Dejemos de escuchar lo que las grandes masas nos quieren hacer creer, por intereses económicos y por gran desconocimiento de la salud, y aprendamos a escuchar nuestro cuerpo, nuestro interior, que corazón, mente y cuerpo estén en sintonía. Hace más de diez años empecé a hacerme estas preguntas y todavía hace un año y medio cogía un nuevo rumbo en mi alimentación, para buscar una salud máxima, una vida plena, simple y natural.

Espero que en la zona de comentarios escribáis lo que os haya hecho pensar al leer el texto de hoy. ¿Qué cambios habéis hecho en vuestra alimentación? ¿Qué es lo que creéis que no os está funcionando? ¡O lo que sí! ¿En qué momento de vuestro viaje personal estáis? ¡Espero que compartáis sus experiencias!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *