Abans de res, no vull que el títol us porti a confusió. Minimalista pot fer pensar en «poc, mínim», però aquests adjectius no s’apliquen al que avui vull compartir amb el títol d’alimentació minimalista. Minimalisme vol dir moltes coses més i aquestes són les que compartiré a través d’aquest vídeo de The Poem Dances.

Pels que no sabeu anglès o no teniu temps de veure el vídeo, sota us en faig un breu resum. M’ha encantat com The Poem Dances ha resumit la relació que hi ha entre el minimalisme i l’alimentació, perquè la meva manera d’alimentar-me va acord amb tot el que ella diu. Tumi Johnson és doctora holística i ballarina (mireu com balla).

En el meu camí cap a una alimentació natural, saludable, no processada i menys nociva per al planeta i la resta d’animals, he anat també, com podeu llegir en moltes entrades del blog i en el ‘qui és vida de sabor autèntic‘, minimitzant les meves pertinències, possessions i, en definitiva, tot lligam per les coses materials. Com acabo de dir, he reflexionat moltes vegades que el minimalisme s’estén a totes les àrees de la vida i, entre elles, a l’alimentació.

I avui em trobo amb aquest vídeo de The Poem Dances que no pot estar millor explicat. Aquí teniu el vídeo i, sota, les idees principals.

El minimalisme promou la salut i aquestes són les 5 maneres que el minimalisme porta l’alimentació a un nivell superior:

1. Llibertat. Eliminar les coses de menjar que no necessites, allibera. Una pregunta molt valuosa a l’hora de minimitzar (roba, objectes, etc.) és: et sents alliberada o limitada? Amb l’alimentació, el mateix. Quan comences a menjar els aliments que saps que són els saludables, però deixes de menjar-ne molts que fins ara menjaves: et sents alliberada o limitada? Minimalisme no és limitació, al contrari, és alliberament i llibertat. Em sento més lliure quan no consumeixo aliments que sé que em posen literalment malalta (productes animals i processats). Quan triem allò correcte, per exemple amb l’alimentació, escollim menys aliments però els correctes, ja no ens hem de preocupar si estem menjant prou calories, si em posaré malalta, si m’engreixaré… Els aliments correctes són els que són són naturals, no processats, de la terra i locals. Quan menges aquests aliments el teu cos sap quant has de menjar, no passa el mateix amb els aliments processats que són addictius i no pots fer cas de la teva intuïció per saber si has menjat prou o no.

2. Qualitat. Triem qualitat per sobre de quantitat. Quan triem aliments de qualitat no fa falta menjar «tant» i amb això no em refereixo en absolut a restringir quant mengem, perquè menjant els aliments correctes pots menjar tant com vols, però aquest «tant com vols» es transforma en no haver de menjar tant, perquè són aliments alts en nutrients i fibra, i també l’assimilació d’aquests nutrients és molt alta.

3. Aliments de temporada. No és el mateix menjar en climes freds que càlids. Cal menjar aliments de temporada, locals, orgànics (en la mesura del possible). És molt adequat a cada estació fer una revisió d’allò que tenim , pel que fa els objectes materials. Si ja no ens serveix, és hora de deixar-ho marxar. També amb l’alimentació. Re-avaluar el que estem menjant, segons on som, l’estació que estem. Està funcionant per a tu el que estàs menjant?

4. Menys distraccions de les nostres emocions. Moltes vegades les persones mengem per tapar les emocions. Quan deixem de fer això, les emocions es fan més paleses i és hora de fer-nos-en càrrec, ser més presents, treballar l’amor per nosaltres mateixes, la resiliència. I quan fem això, es tradueix un altre cop a les nostres tries en el menjar: comencem a menjar quan tenim gana real, no quan tenim gana emocional.

5. Alimentació conscient (mindful eating). Minimalisme és intencionalitat i gratitud per allò que tenim. Cada vegada que mengem, ho fem conscientment, amb atenció plena (mindfulness), sense distraccions, prenent-nos el temps que necessitem, menjant més lentament per saber millor quan estem satisfets.

Espero que hàgiu gaudit del vídeo i del text tant com jo i que implementeu al màxim cadascun d’aquests punts. Estareu fent el millor per la vostra salut i per la del planeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *