VenenoL’altre dia vaig escoltar una entrevista que li feien a Néstor Palmetti, al qual li preguntaven si existeixen aliments tòxics. Ell responia que sí, que en realitat una gran majoria d’aliments que es consumeixen en l’actualitat són tòxics. I els moderns problemes de salut o les modernes pandèmies estan relacionades totalment amb això. Això lliga completament amb l’altre concepte que m’agrada utilitzar que és el de la malnutrició moderna (cliqueu a categories per llegir entrades sobre aquest tema), com anomena Alvarado a Restauración biológica y terapéutica ortomolecular. Ell diu que aquesta malnutrició “és ocasionada per la degradació químico-nutrimental dels aliments i és causa principal dels trastorns crònico-degeneratius”. Palmetti parla de la artificialització dels aliments i cita Pollan, del qual l’altre dia en parlava en l’entrada “cuinar, un acte polític”. Pollan, en el seu llibre El detective en el supermercado, diu

no consumeixi aliments que els seus besavis no reconeixerien com a tals.

Per això la importància de comprar els productes en el seu estat més natural i tornar a cuinar, a preparar nosaltres mateixos els nostres plats. També indica que no es comprin “productes que tinguin més de 5 ingredients” i un exemple il·lustratiu és mirar l’etiqueta d’un pa del supermercat i veure que pot arribar a tenir fins a trenta-cinc ingredients. Per fer pa no es necessitava farina, aigua i llevat, bàsicament? D’on surten i per què són els trenta-dos ingredients restants? Alguna cosa fa mala espina. Ja en parlava fa unes setmanes sobre el saber llegir les etiquetes dels productes. Per exemple, el típic cereal de blat de moro tipus corn flakes que es ven com a súper saludable i, fins i tot, per perdre pes, és dels productes més manipulats, processats i artificialitzats que hi ha.

Els conceptes light i zero també han generat i generen molta confusió, malentès i, al final de tot, greus problemes de salut, perquè per transformar un producte en light, aquest ha passat per un procés completament artificial i al producte se n’hi han tret ingredients i afegit d’altres, amb un resultat no gens millor o, moltes vegades, molt pitjor que el producte original. Dedicaré aviat una entrada sencera a aquest tema.

I, tornant al principi, amb què es relaciona la nostra alimentació processada i tòxica amb els problemes moderns de salut? Els virus no són realment un problema si no troben el context adequat per desenvolupar-se. Un context tòxic sí que és un ambient perfecte perquè aquests s’hi estableixin, es reprodueixin i ens generin problemes de salut. Cadascun de nosaltres, amb una alimentació poc saludable, plena d’aliments artificials, gens naturals, sense vida ni energia, sense propietats, està preparant un cos dèbil, sense energia, tòxic, llar perfecta perquè qualsevol virus s’hi instal·li i hi creï una família, la qual ens provocarà tota mena de malestars, mals i malalties.

Aleshores, quina creieu que és la solució? Desintoxicar el cos perquè aquest no pugui ser la casa que els virus estan buscant. I què vol dir desintoxicar el cos? No és res més que fer canvis en l’alimentació i eliminar tots aquells aliments nocius, tòxics i perjudicials, i deixar el nostre organisme ben net i gens acollidor dels virus que s’hi volguessin instal·lar. Quins són els aliments més nocius i que ens estan sabotejant la salut? Qualsevol aliment processat que puguem trobar en els supermercats (format llauna, paquet, etc. i per això, un altre cop, us convido a saber llegir les etiquetes), productes que tinguin desenes d’ingredients, la llet, el sucre i les farines (especialment els refinats), i aliments de procedència dubtosa, com fruites, verdures i altres productes (que poden estar plens de químics i pesticides; per això, intentar comprar aquests productes frescos a botigues de confiança i que se’n sàpiga l’origen).

M’agradaria saber si heu experimentat canvis en la vostra salut després d’haver fet canvis en l’alimentació i eliminat certs productes els quals us estaven sabotejant la salut. En primera persona us puc dir que jo n’he experimentat un munt; és realment un abans i un després en la meva vida. I, si en voleu saber més i que us orienti, no dubteu a contactar amb mi.

Més entrades relacionades amb les reflexions d’avui, cliqueu a la categoria de reflexions, malnutrició moderna i medicalització.

4 comments on “aliments tòxics”

 1. Hola Estela,
  aquest article m’ha semblat molt interessant. Crec que hi ha un altre component que afecta molt negativament els hàbits alimentaris de la gent en les societats modernes, la falta de temps.
  Resulta molt més ràpid escalfar un plat o anar a comprar-lo al supermercat, que pendre´s la molèstia de preparar-lo un mateix.
  No sé quina és la situació a Catalunya actualment, però jo ara estic vivint a Londres i la majoría de la gent menja davant de l’ordinador mentre treballant. Molt sovint els seus dinars són a base de McDonald’s o barres de xocolata del tipus Mars o Snikers.
  Que en penses?

  • Hola, Lluís!
   Em sembla molt interessant el que dius, abraces diversos problemes que la nostra societat té, que són la falta de temps i, alhora, el desconeixement del que significa alimentar-se, combinat amb els pocs o gens coneixements de cuina. Un còctel que porta al que apuntes tu, comprar “aliments” processats, envasats, fàcils i ràpid d’ingerir, accessibles.
   Tot això dóna per diverses entrades del blog i per un extens comentari aquí. Ja hi he escrit en algunes ocasions i són temes molt tractats a les sessions d’assessorament nutricional que ofereixo.
   Perquè, quina és la solució a tot això? Primer, adonar-nos que ens hem d’alimentar bé, per gaudir d’una salut plena, amb tot el que això significa: tenir energia, rendir a la feina i a la vida, no emmalaltir, etc. I això s’aconsegueix donant al cos els nutrients que necessita. En unes barretes comprades a la màquina, en un menjar de fast food o en els milers d’aliments empaquetats del supermercat no ho trobarem.
   En segon lloc, tornar a estar interessats en els aliments i com cuinar-los. Amb aquest pas ens adonem que amb unes matèries primeres bàsicament vegetals (verdures, fruites, llegums, cereals, fruits secs, llavors…), obtenim una infinitats de combinacions completes, nutritives, saludables, fàcils de preparar, delicioses. Sobre l’acte de cuinar en vaig parlar en l’entrada “cuinar, un acte polític” http://vidadesaborautentic.com/cuinar-un-acte-politic/.
   Per últim, la manca de temps no té perquè ser sinònim d’alimentar-se malament. S’aconsegueixen plats sans en pocs minuts, es poden escollir opcions saludables als restaurants i es poden comprar piscolabis que siguin aliments de debò i amb nutrients.
   Per anar aprenent més sobre tot això, ofereixo les sessions d’assessorament nutricional: http://vidadesaborautentic.com/assessorament-nutricional/
   Moltes gràcies pel teu comentari!

 2. gràcies estela pel teu blog, es realment molt interessant.

  jo he notat canvis reals amb els següents factors:

  – menjar menys quantitat: realment mengem molt més del que necessitem , i crec que es la primera mesura a prendre perquè un es senti millor. Diuen que menjant massa, s’escurcen els anys de vida.

  – evitar sucres, cafes i aliments processats. es realment un canvi brutal quan els deixes de prendre…, sobretot si tens l’estomac sensible com es el meu cas

  aniré seguint el teu blog amb molt d’interés !

  • Hola, Joan!
   Gràcies a tu per seguir el blog i comentar!
   Dius coses interessantíssimes i que mereixen molta atenció.
   Que mengem més del que necessitem, en la nostra societat occidental, és molt cert. Tot i així, no tothom se n’adona ni hi està d’acord. I no només la quantitat, la qualitat és també important. Podem tenir un excés de calories i, en canvi, una carència o mancança de nutrients reals!
   Per altra banda, el pas de deixar de consumir “aliments” (que no són aliments, per això les cometes) buits (sucre, aliments processats, cafè…) és un pas enorme a notar canvis substancials pel que fa la salut de tot l’organisme.
   Moltes gràcies per la teva aportació!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *