A l’entrada anterior parlava de com començar el dia cru i viu, una manera d’incrementar els aliments crus i vius en l’alimentació diària, i en un moment tan important per a l’organisme com és l’esmorzar, el que marca la pauta de com iniciem el dia. I l’esmorzar que us deia que més he estat menjant en aquests 30 dies d’alimentació crudivegana han estat els batuts de plàtan. En aquesta entrada també hi donava importància al fet que aquests àpats crudivegans han de ser àpats complets per si mateixos pel que fa calories i requeriments nutricionals, i també simples, saciants i deliciosos al paladar.

Els batuts de plàtan compleixen totes aquestes característiques: ràpids de fer, requereixen d’un a tres ingredients, són molt nutritius, saciants i estan molt bons. A més, es poden anar variant en funció del desig i del que tinguem a la cuina.

A continuació us parlo detalladament de cadascuna de les variacions de batut que jo he fet: el batut de plàtan simple; el batut de plàtan i dàtils; el batut verd de plàtan; el batut de plàtan i fruita; i el batut gelat de plàtan. Comencem!

Batut de plàtan simple
Ingredients
Plàtans
½ tassa d’aigua per plàtan
Procediment
Batre els plàtans amb l’aigua. Prendre!

vit i min 4 plàtansÉs extremadament senzill, però és molt bo. Quants plàtans? Llegint receptes de persones que practiquen aquest tipus d’alimentació, he trobat gent que pren batuts fets amb 3, 4, 5 plàtans i fins a 10 o més! Com us deia a l’entrada anterior, en realitat si es mengen aliments crus, fruites i verdures, i especialment una sola fruita d’una vegada, no es pot menjar “massa”. El que he estat fent normalment durant aquests 30 dies és un batut de 4 plàtans amb 2 tasses d’aigua; això ha estat suficient per a mi. Són 400 calories aproximadament, amb ja el 68% dels requeriments nutricionals diaris de vitamina C, 87% de vitamina B6, 48% de potassi, 64% de manganès.

Un plàtan dóna un recàrrega d’energia instantània i substancial. Recerques han demostrat que només dos plàtans ja donen energia suficient per després d’un entrenament intens de 90 minuts. També, els nutrients que contenen estan relacionats amb la millora i cura d’algunes malalties com la depressió (pel contingut de triptòfan), l’anèmia (perquè estimulen la producció d’hemoglobina), la pressió arterial (pel contingut de potassi), l’estrenyiment (per la fibra), l’ansietat (per la bona quantitat de vitamines B)… Un plàtan comparat amb una poma conté 4 vegades més de proteïna, 2 vegades de carbohidrats, 3 vegades de fósfor, 5 vegades de vitamina A i ferro, i 2 d’altres vitamines i minerals. Així que podríem canviar la dita original d’”una poma al dia, metges ens estalviaria” per “un plàtan al dia, metges ens estaviaria” (“a banana a day, keeps the doctor away”). Una fruita que no pot faltar com a esmorzar, berenar o snack per a nens i nenes que porten una vida tan activa tant física com mental.

Durant aquest matins, però, no he pres el batut amb només plàtan; generalment hi he afegit algun altre ingredient: el meu favorit, els dàtils.

Batut de plàtan i dàtils
Ingredients
Plàtans
Dàtils
½ tassa d’aigua per plàtan
Procediment
Batre-ho tot. Prendre!

vit i min 4 plàt i 3 dàtSenzillíssim també i aquí afegim un punt i toc de dolçor dels dàtils, una textura diferent també, més dens. O, fins i tot, si no es bat perfectament homogeni, es troben trossets petits de dàtil que estan boníssims. Quantitats? Un altre cop, cadascú ha d’experimentar. En el meu cas, han funcionat molt bé 4 plàtans, 3 dàtils i 2 tasses d’aigua. Ara tenim 600 calories, augmentant a 87% els requeriments nutricionals diaris de vitamina B6, a 48% el potassi, a 64% el manganès, i altres valors com per exemple el coure.

Els beneficis dels dàtils inclouen millora i cura de l’estrenyiment i altres problemes intestinals (pel contingut de fibra), l’anèmia, són molt bons per a la recuperació muscular (ideal per a esportistes). Menjar dàtils ajuda a evitar el menjar massa d’altres aliments per l’alta concentració de nutrients que contenen que fan que el cos els absorbeixi i s’apaivaguin la gana i els desigs. Són un dolç boníssim i versàtil, a incloure en moltes receptes i per menjar de moltes maneres. Un bon snack per donar als nens.

Batut verd de plàtan
Ingredients
Plàtans
Dàtils
Fulles verdes (a escollir entre enciam, espinacs, canonge, api, cilantre)
½ tassa d’aigua per plàtan
Procediment
Batre-ho tot. Prendre!

vit i min 4 plàt i 3 dàt enciamCom els batuts anteriors, no té més secret que batre tots els ingredients. Les proporcions, de nou, dependran del gust de cadascú. Aquest és el meu batut favorit, perquè de sabor es quasi igual que l’anterior, però amb un toc de les fulles verdes, que tindran més o menys predomini segons la quantitat que es posi i el tipus; hi ha algunes que són més neutres, com l’enciam, els espinacs, el canonge, i altres que donen un gust més característic, com l’api i les herbes aromàtiques com el cilantre. Jo hi poso 4 plàtans, 3 dàtils, 2 tasses d’aigua i un grapat de fulles d’enciam (equivalent a 1 tassa). Resultat, un batut de plàtan amb un color verdós. Al principi, els batuts verds (green smoothies) poden sobtar i, fins i tot, no agradar a la vista, però és només qüestió d’acostumar-s’hi. Són boníssims i, sense fer l’esforç de mastegar, estem consumint totes les propietats dels vegetals de fulls verda, que no poden faltar en l’alimentació diària. Comencem el dia ja amb una dosi d’aquests aliments.

Amb dades objectives, només afegint una tassa de fulles verdes, s’augmenten molts dels valors abans comentats d’una manera espectacular. Per exemple, ara ja tenim un 90% dels requeriments nutricionals diaris de vitamina A, 66% de vitamina K, 42% d’àcid fòlic. Pel que fa macronutrients, amb aquest batut tenim 163 grams de carbohidrats, 1,8 grams de greix i 7 grams de proteïnes.

Els batuts verds són millors que els sucs, ja que contenen tota la fibra. Són ideals per consumir vegetals verds que queden amagats amb els sabors de la fruita. Així que vull posar de relleu que és una manera que els nens prenguin vegetals i fruites d’una manera agradable. I les embarassades, per obtenir els minerals i vitamines que en aquesta etapa de la vida són més que indispensables.

Batut de plàtan i fruita
Ingredients
Plàtans
½ tassa d’aigua per plàtan
1 fruita a escollir
Procediment
Batre-ho tot. Prendre!

Per variar de gust i fent servir la fruita que tingueu en aquell moment, mescleu amb el plàtan la fruita que més us agradi. Segons la teoria de combinació dels aliments, el plàtan, com a fruita dolça, combina amb altres fruites dolces (dàtils, fruita seca, caquis) i amb altres fruites semiàcides (poma, préssec, kiwi, prunes…). En parlaré més en una propera entrada. En aquests 30 dies, com era estiu, l’he tastat amb préssecs i amb prunes. La proporció, al gust de cadascú. Per a mi, 3 ó 4 plàtans i 1 ó 2 préssecs, amb 2 tasses d’aigua aproximadament.

Batut gelat de plàtan
Ingredients
Plàtans congelats
Plàtans sense congelar
½ tassa d’aigua per plàtan
Altres ingredients al gust
Procediment
Batre-ho tot. Prendre!

El resultat és un batut fred ideal per quan fa calor. Pot ser un gelat per si mateix; en anglès els anomenen nice cream ja que gelat en anglès és ice cream i nice cream en realitat significa ‘gelat amable’, fent referència que com no porta llet de vaca és un gelat que no contribuiex al sofriment animal! Per fer que quedi més com un gelat cal que tots els plàtans estiguin congelats i no posar-hi tanta aigua. Costa una mica més de batre, però el resultat val la pena. Si es posen plàtans naturals barrejats i més aigua, s’aconsegueix un batut fred. Podem posar-hi també qualsevol dels ingredients esmentats en els altres batuts, dàtils, altres fruites, fulles verdes… Podeu imaginar a qui els agradarà molt i molt aquest batut o nice creamals petits de la casa, ideal perquè prenguin fruites i fulles verdes.

Sou uns amants dels batuts? Dels batuts verds? Compartiu les vostres receptes i experiències a la zona de comentaris!

Entrades relacionades
Altres receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *