Combinar els aliments correctament és indispensable per digerir i assimilar els nutrients de la manera més eficient. Confondre el nostre cos menjant diferents aliments alhora que tenen diferents temps de digestió és perillós i provoca inflamació, gas, acidesa, flatulència, dolor abdominal i altres patologies.

combinació d'alimentsUn dels malentesos i errors més grans que es tenen és pensar que una dieta equilibrada ha de combinar tota mena d’aliments per tenir un plat equilibrat. Estudiant moltes cultures de la nostra història, veiem que la manera com ingerien els aliments era molt simple. Un sol aliment era consumit sol o en combinació amb dos o tres altres aliments. Aquests patrons alimentaris es van seguir durant milers d’anys.

Actualment es cometen aberracions pel que fa la quantitat d’aliments i pseudoaliments que es consumeixen en un sol àpat i al llarg del dia. Només mirant les etiquetes dels productes en trobem que contenen 10, 20 i 30 ingredients, la majoria més que sospitosos. És hora que prenem consciència de què estem introduint al nostre cos diàriament i que ens adonem que en sobra probablement una gran part. Com diu el Dr. D. Graham

“Les cèl·lules que envolten i delimiten la boca i el tracte digestiu són reemplaçades diàriament. En un sentit molt real, els menjars que estem consumint estan constantment en el procés de tornar-se ‘nosaltres’. Donat aquest fet, no voldries assegurar que cada mossegada que fas estigui feta de les matèries primeres de més alta qualitat amb les quals es construeix el ‘tu’ en què t’estàs convertint?”.

També la seqüenciació d’ingesta dels aliments té un lloc molt important en la salut. Els aliments quan són consumits de manera adequada es digereixen ràpid i fàcil la qual cosa fa que el cos pugui fer servir l’energia per fer altres funions, com de creixement i de curació. La gent molt sovint relaciona la fruita amb problemes digestius com gas o mala digestió simplement perquè l’han menjat en el moment inadequat i amb combinacions terribles. Mai s’ha de menjar fruita després d’haver pres aliments cuinats; sempre primer. És un dels principis més importants a seguir. Si s’escull menjar cuit, deixar aquell àpat per al més tardà del dia (per exemple, el sopar) i després d’una hora i mitja d’haver menjat fruita. Durant el dia es poden anar consumint fruites de manera ben combinada, com veurem d’aquí a un moment. Algunes pesones experimenten gas i inflor els primers temps d’adoptar l’alimentació crudivegana o alta en aliments crus, però és perquè el cos s’està adaptant a unes grans quantitats de fruites i verdures plenes d’aigua i de fibra.

Per saber com combinar els aliments, primer hem de coneixer com es classifiquen. Com estem parlant de crudiveganisme i alimentació viva, només parlaré de fruites i verdures (en una entrada futura parlaré d’altres aliments per poder fer bones combinacions amb una alimentació en què hi hagi part d’aliments cuits). Les fruites i verdures que es consumeixen en l’alimentació crudivegana i viva es poden classificar en fruites dolces, semiàcides, àcides, greixoses, melons, vegetals de fulla verda i vegetals de tipus no-midó.

Fruites dolces (sweet fruits): plàtans, dàtils, caquis, fruita seca…
Fruites semiàcides (sub-acid fruits): poma, kiwi, papaia, raïm, préssec, albercoc, cireres, prunes…
Fruites àcides (acid fruits): pinya, tomàquet, maduixes, llimona, taronja…
Fruites greixoses (fatty fruits): alvocats, fruita seca, llavors.
Melons: meló i síndria.
Vegetals de fulla verda i verdures de tipus no-midó (leafy greens and non-starchy vegetables): enciam, menta, api, kale, espinacs, cogombre…

A continuació us faig un tast d’algunes regles bàsiques de combinació d’aliments. La imatge adjunta il·lustra molt bé quins aliments combinen entre si i quins no.

-Els aliments simples es digereixen més fàcilment.
-Sempre s’han de prendre els líquids abans dels àpats i separats dels àpats.
-Cal menjar les fruites dolces amb l’estómac buit. Amb qui combinen millor és amb vegetals verds.
-Les fruites semiàcides combinen bé amb fruites dolces i fruites àcides (però no amb ambdues alhora). Combinen bé amb vegetals verds.
-Les fruites àcides millor menjar-les abans que altres fruites. Combinen bé amb fruites semiàcides però no amb les dolces. Combinen bé amb vegetals verds. Els tomàquets combinen bé amb l’avocat.
-Les fruites greixoses amb qui combinen millor és amb vegetals verds i amb les fruites semiàcides, especialment amb el tomàquet. Cal menjar amb molta moderació aquesta categoria d’aliments.
-Les fulles verdes combinen bé amb tot.
-Els melons i síndries no combinen bé amb res. Cal menjar-los sols assegurant-nos que han passat unes quantes hores des del darrer àpat. Per això hi ha qui aconsella menjar-los al matí en què l’estómac està realment buit.

Revisant alguna de les receptes que us he compartit, en els batuts de plàtan plens de vida podem comprovar que els plàtans combinen bé amb els dàtils i amb altres fruites dolces o semiàcides. També combinen bé amb les fulles verdes, per fer un batut verd.

Pel que fa el gaspatxo de caqui, tenim tot de vegetals de tipus no-midó (cogombre, pebrot, tomàquet) i el caqui que és una fruita dolça i que pot combinar amb aquests vegetals. Acurant encara més la classificació, hi ha molts aliments que sempre els hem anomenat vegetals que són en realitat fruita, com per exemple, el tomàquet, el carbassó, el cogombre, l’albergínia i la carbassa. L’alvocat ja l’he citat més amunt com a fruita greixosa. Segons els botànics, fruites són aquelles que s’han desenvolupat a partir de la flor de la planta i que contenen les llavors. Verdures i vegetals són altres parts de la planta com arrels (remolatxa, patates, pastanagues), tija (api), brots(coliflor i bròquil) i fulles (enciam, espinacs, kale).

En els fideus de carbassó i pastanaga amb salsa de caqui passa el mateix que en la recepta anterior: vegetals de tipus no-midó (o fruites per definició) amb el caqui.

Comenceu a provar de fer àpats que continguin pocs ingredients i que aquests siguin reals. Veureu un canvi dràstic en la vostra salut. Amb aquestes petites recomanacions d’avui ja podeu seguir fent els vostres plats crudivegans amb una mica més d’idea de què posar-hi cada vegada. Hi ha alguna combinació d’aliments que no us queia bé i ara podeu entendre una mica millor el perquè? També espero que compartiu alguna recepta favorita que contingui una barreja interessant!

Entrades relacionades
Receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *