Milions de persones arreu del món segueixen una alimentació crudivegana i experimenten uns beneficis enormes a la salut. Per què no els podries experimentar tu? Moltes persones, només el segon i tercer dia ja han començat a sentir uns canvis espectaculars, hi ha diversos centres de retir on el mejar que hi ofereixen és crudivegà i persones amb diabetis de tipus 2 l’han revertida a la segona setmana de ser-hi, deixant d’injectar-se insulina. Altres aspectes de salut que coneixem per part de molts testimonis són cura de migranyes, problemes cervicals, insomni, pressió arterial, excés de pes, problemes respiratoris, problemes de pell…

Fruchtrad - Harvest Home
La gent el que té són moltes preguntes. De què es tracta el crudiveganisme o l’alimentació viva? Des d’on es pot començar? Començar el dia cru i viu potser una primera resposta. Es tracta de començar amb un esmorzar cru, que sigui dens nutricionalment, saciant, fàcil de fer i de seguir al llarg del temps, pràctic, que ens faci estalviar temps i que sigui deliciós.

Abans de començar, estic segura que molts tindreu reserves que tot això es compleixi, però quan comenceu a provar-ho us adonareu que el menjar en el seu estat natural cru és el més sa i el més simple. Voldreu incrementar els aliments crus a la resta d’àpats.

Els crudivegans s’alimenten de fruites, verdures, germinats, fulles verdes, algues, fruits secs i llavors, algunes vegades de maneres ben creatives. El que els fa diferents dels vegans, per exemple, és que no cuinen de cap manera, no fornegen, ni saltegen, ni bullen, ni fan al vapor, ni a la brasa, ni a la planxa… El menjar no està mai escalfat per sobre de 42º, temperatura per sobre de la qual els enzims dels aliments es destrueixen. El que fa no cuinar és que els nutrients s’assimilen de la manera més eficient, i no es perden vitamines, minerals, fitonutrients, ni enzims. Els aliments són densos nutricionalment.

El matí és el moment més important del dia i la manera com el comencem té un impacte enorme per a la resta del dia. El cos es lleva en un estat fresc després de 7-8 hores de dormir, i s’ha d’alimentar. Els matins també són quan els cossos eliminen toxines. Per fer que els budells es moguin, necessitem els aliments apropiats.

La primera cosa que hem de fer és hidratar el cos, bevent aigua, amb l’estómac buit i uns 20 minuts abans de consumir qualsevol altre aliment, perquè l’aigua no dilueixi els sucs gàstrics que digeriran el menjar.

Quan les fruites són menjades soles, l’estómac pot absorbir millor tots els nutrients, la fibra i els sucres que aquestes tenen. És una manera òptima d’obtenir nutrients a partir de la fruita. El millor moment és al matí, amb l’estómac buit. Les fruites es digereixen molt ràpid, per això quan són consumides amb altres aliments i aliments cuits provoquen problemes, perquè fermenten, causant inflor, gasos i tot de problemes digestius.

Quan es passa a menjar crudivegà i es comença a fer l’esmorzar cru, s’ha de tenir en compte de menjar suficient fruita en forma d’amanida de fruita, en batut o simplement fruita sola. Semblarà que estàs menjant quantitats enormes de fruita, però és que la fruita és majoritàriament aigua i fibra, per tant ocupa molt volum, però alhora es digereix molt ràpid. Si s’ha fet un bon esmorzar amb les quantitats que necessitava el teu cos, s’ha de poder arribar a l’hora de dinar sense gana.

Les fruites i verdures tenen els enzims que fan que puguin ser replantades per crear noves vides, és per això que també s’anomena alimentació viva. Les fruites i verdures tenen tots els micro i macronutrients que el nostre cos necessita, en la més alta qualitat i en la forma més digerible. A banda de carbohidrats, proteïnes, greixos, vitamines i minerals, contenen també electròlits, enzims, fitonutrients i antioxidants. Tots aquests nutrients estan actius i ens fan sentir energitzat.

Fer un bon esmorzar amb aliments vius de bon matí, ens preparen per a l’activitat que ens espera durant el matí. Ens deixen saciat alhora que lleuger. Aquests aliments són curatius, promotors d’una bona salut i, a més, no causen sofriment animal ni mediambiental.

Fer un àpat cru, per exemple l’esmorzar, no és quelcom tan difícil. Dependrà molt de l’estil de vida que es tenia abans, la salut actual i passada, quanta activitat física es fa, quin és el nivell d’estrès a què s’està sotmès, però en termes generals, després de tres dies de començar el dia cru, es poden experimentar algunes coses, com les següents: augment d’energia i atenció, pell més neta, millor son, lleugeresa corporal i d’emocions, sensació de pau mental, positivitat, expressivitat, disminució de la inflor corporal, petita pèrdua de pes.

També, pel fet que el cos està desfent-se de toxines, es poden experimentar sensacions una mica més molestes, com pot ser una mica de mal de cap. Cal beure aigua i també aigua amb llimona. Com sempre, totes aquestes recomanacions sobre salut cal que cadascú les prengui sabent la seva història personal i, si es tenen dubtes, consultar un especialista.

Per començar a fer esmorzars crus, cal planificar el que menjarem el dia següent o següents per poder comprar tot el que necessitem. Els aliments s’haurien de triar en funció de les preferències, de l’estació i el lloc en què estem. Assegurar-nos que tenim suficient del que volem menjar, per no acabar menjant massa poc i aleshores sentir-nos cansats i amb gana. És important que anem notant com ens sentim i, fins i tot, anotar una espècie de diari del que hem menjat i com ens hem trobat, per anar aprenent del nostre viatge personal.

A mesura que vagin passant els dies de menjar d’aquesta manera, anireu gaudint cada dia més de la simplicitat que implica i el sentit del gust se us farà molt sensible per poder delectar els aliments que esteu consumint.

L’ esmorzar que he anat repetint quasi dia darrere dia en aquest repte de 30 dies d’alimentació crudivegana ha estat el batut de plàtan. La idea de fer un batut ben dolç per començar el dia ha estat molt llaminera, mai millor dit. He anat variant els ingredients del batut, depenent de si tenia els ingredients i també del que em venia de gust. La base del batut són plàtans i aigua (aproximadament ½ tassa d’aigua per cada plàtan). Alguns dies he afegit prunes o dàtils per donar-hi encara més dolçor i també per l’interès nutricional d’aquestes fruites seques. Quasi cada dia hi he afegit un grapat de fulles verdes (les que tingués en aquell moment, enciam, espinacs, canonges…) i així he convertit el batut en un batut verd (green smoothie). Els batuts verds són una manera boníssima i fàcil d’incorporar les fulles verdes diàriament. És una manera d’assegurar que ja hem ingerit una bona dosi de verds. Algun dia vaig barrejar amb el plàtan alguna fruita que tenia, com per exemple pruna o pera. Tot això ha de ser al gust de cadascú.

El batut més complet abans citat (amb dàtils i 4 plàtans), té aproximadament unes 600 calories. Com veieu és un àpat per si mateix. En una propera entrada parlaré més d’aquesta recepta de batut de plàtan, l’interès pels plàtans i us en mostraré un anàlisi nutricional més detallat.

Un altre esmorzar que he anat fent, però no tant per començar el dia, si no quan m’ha vingut de gust menjar alguna cosa a mig matí (que no sempre ha passat perquè el batut sacia molt i et manté satisfet fins a l’hora de dinar) és de fruites soles: com estàvem encara a l’estiu quan vaig començar, les fruites han estat préssecs, peres, prunes, figues, mandarines, taronges, aranges, més plàtans… i ara a la tardor estic gaudint de debò dels caquis i de les xirimoies. Mai no havien tingut tan bon gust! La quantitat de fruita que he menjat cada vegada ha estat variable, perquè ha estat en funció de la gana que tenia. Llegint en la literatura, els crudivegans comenten que quan es menja d’un sol aliment, d’una sola fruita, el cos és qui guia completament i et fa aturar quan ja no vols menjar més. No és pot menjar massa menjant una sola fruita. I és cert segons la meva experiència. He pogut menjar 4 peres d’una vegada, 4 préssecs, 8 mandarines, 8 caquis petits, 2 xirimoies… Però recordem que això són àpats en si mateixos. 4 peres tenen unes 350 calories, igual que 8 mandarines mitjanetes, 4 préssecs unes 250 calories, com 8 caquis petits, i 2 xirimoies unes 450 calories. Perfectes snacks i berenars.

Seguiré amb el cicle d’entrades sobre alimentació viva o crudiveganisme, per ser capaços d’augmentar el consum de fruites i verdures crues, fins i tot aconseguir, els qui ho vulguin, fer una alimentació completament crua (sigui un dia, uns dies, una temporada). Tot suma a la salut!

Espero que expliqueu la vostra experiència si ja heu començat el vostre dia cru i viu, a la zona de comentaris!

Font: Raw Rasoi ¦ Start your Day Raw

Entrades relacionades
Receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *