No vull que ningú pensi “això no és per a mi” i ja no llegeixi les entrades sobre crudiveganisme, alimentació crudivegana o alimentació viva. D’aquest estil de vida ens en podem beneficiar tothom, cadascú al seu ritme, en el seu moment de la vida i segons les seves necessitats i desigs. L’objectiu és incrementar els productes vius, crus, a la nostra alimentació.

going raw veganPer què crus? Crec que aquí és on tothom trobarà els motius pels quals augmentar el consum d’aquests aliments.

Nutrició màxima: la ciència occidental apenes està començant a conèixer el mal que fa cuinar els aliments, els quals, escalfats a més enllà de 40º perden quasi tots els nutrients.

Desintoxicació: consumir aliments crus no processats fa que el cos s’alliberi per fer altres tasques de sanació i neteja, ja que aquest aliments no deixen residus tòxics i deshidratants a l’organisme. Quan el fetge i els ronyons no han de fer tant treball de desintoxicació, estan lliures per mantenir el sistema net.

Ràpida digestió: el temps de trànsit de la matèria als intestins s’escurça a 24 hores, no existeix l’estrenyiment. La majoria depersones amb una dieta estàndard poden tenir temps de trànsit de 72 hores o més. El gas i les femtes oloroses són senyals de putrefacció causada pels aliments a l’intestí, és a dir males digestions, aliments que no s’abosorbeixen i nutrients que no s’assimilen.

raw food benefitsSalut i energia general millorades: moltes persones en una dieta crua perden l’excés de pes, noten els sinus nasals nets, els millora la respiració, el son, tenen la pell més neta, menys mucositats, més energia i una claredat mental intensificada. Pateixen menys refredats i grips, han revertit la diabetis (de tipus 2) i remès la càndida. Pel que fa el pes, es perd el greix i l’excés d’aigua, però no el múscul (això sí, tenint en compte de consumir les calories requerides, ja que amb aquest tipus de dieta és fàcil no consumir-ne les suficients perquè cada mossegada és molt menys calòrica que en una alimentació tradicional convencional).

Quins aliments hem d’escollir?

T. C. Fry cita quatre criteris per saber-ho. El primer és que els aliments ens haurien d’agradar només en el seu estat natural, sencer, fresc, madur, cru. El que passa és que hem pervertit el sentit del gust amb tota mena d’aliments artificialment creats que només beneficien la indústria alimentària (no pas la nostra salut). Si un aliment no es pot menjar si no és cuinat (cuit, processat, alterat), no pertany als aliments instintius de l’ésser humà, aquells per què la Natura ens ha dissenyat. Els humans vam estar milions d’anys adaptats a una dieta obtinguda directament de la natura. No hi hagut adaptacions notades a la fisiologia humana al consum d’aliments cuinats, processats o d’una altra forma de desvitalització. La cocció destrueix els enzims, indispensables perquè el nostre organisme pugui digerir els aliments adequadament. Cuinar desorganitza, oxida i fa no utilitzable el contingut mineral de l’aliment, fins i tot reduint-lo a cendres segons el tipus de cocció emprada (molt altes temperatures) i a minerals inorgànics, sucres i midons caramelitzats, proteïnes coagulades, greixos verinosos i vitamines desvitalitzades. Són residus tòxics per al nostre cos.

El segon criteri és que un aliment adequat per a nosaltres no ha de contenir substàncies nocives, qualsevol cosa que interfereixi en les funcions vitals del nostre organisme. El tercer, els aliments als quals estem adaptats han de requerir d’un mínim de la nostra energia per ser digerits i assimilats. L’aigua i els sucres de la fruita no requereixen de digestió, simplement abosrció, per tant, són molt fàcilment assimilats.

I quart, l’aliment ha de tenir un ampli rang de nutrients. La majoria de fruites i verdures contenen tan alt valor biològic que se’n poden fer mono-àpats (menjar només aquell aliment en abundància, com a àpat). I si són combinades adequadament, aleshores abasteixen tots els requeirments nutricionals. La importància està que el cos absorbeixi i assimili tots els nutrients. No serveix de gaire que li estiguem aportant gran varietat d’aliments però que estan entorpint el nostre procés digestiu i robant nutrients del nostre organisme. Mai s’haurien de consumir més de 4 ó 5 aliments en un àpat ben combinat. Les fulles verdes posseeixen el rang més alt de micronutrients, per això hem de tractar de consumir-ne a diari, a més de les fruites i les verdures, que són la base principal d’aquesta alimentació.

En resum, per beneficiar-nos d’aquest tipus d’alimentació hem de començar incorporant més aliments crus (fruites i verdures) a la nostra dieta diària. Hi ha qui creu que és fàcil fer l’esmorzar cru i després seguir com sempre durant el dia. Quan estan còmodes amb això, incorporen més aliments crus en els altres àpats. Altres persones prefereixen començar els àpats amb aliments crus i acabar-los amb cuits, i gradualment incrementant els aliments crus per arribar a fer àpats sencers crus.

Menjar cru és un aprenentatge que val la pena provar pels canvis excepcionals que s’experimenten en la salut, en com et sents i com et veus. La motivació va en augment cosa que fa que cada cop sigui més fàcil incrementar la ingesta d’aliments crus.

En algun punt et pots arribar a preguntar per què estàs consumint aliments cuits i la pregunta que t’has de fer és: t’estimen ells a tu? El que trobaràs són molts vincles emocionals amb els aliments, però el més segur és que no t’estan fent bé.

És per totes aquestes coses que estic en el meu repte personal d’un mes de crudiveganisme.  Havia provat en el passat de fer-ho, sense durar ni dos dies de menjar cru tot el dia. El motiu és que els aliments que estava escollint per fer-ho no eren els adequats. Avui és el meu 25è dia i no m’ha costat gens fins ara; no he tingut desigs per altres aliments, he estat saciada i contenta amb allò que consumia, he estat veient una millora progressiva de diversos aspectes de salut (pell, digestions), he perdut una mica de pes (però sobretot inflor), em sento molt més lleugera. Per això em pregunto el que deia una mica més amunt, quins aliments cuits vull tornar a consumir? Fins i tot, vull tornar a consumir aliments cuits? Doncs la resposta és que probablement sí, però el motiu principal són aquests vincles emocionals que tenim amb el menjar. Per salut, em mantindré fidel fins al dia 30 segur i després adoptaré una alimentació alta en aliments crus (high raw vegan) consumint-ne durant tot el dia, deixant alguns aliments cuits al sopar. En properes entrades donaré més detalls d’aquesta aproximació. I ja veieu que vaig combinant les entrades amb receptes, perquè ja comenceu a preparar els vostres plats crudivegans, com aquests fideus de carbassó i pastanaga amb salsa de caqui o aquest gaspatxo de caqui.

Heu començat a incrementar el consum d’aliments crus? Aprendreu moltíssim de vosaltres i dels aliments. I m’encantarà escoltar què us esteu trobant, compartiu-ho a la zona de comentaris!

Font: FoodNSport | The 80/10/10 Diet by Dr. Douglas Graham, Vegan Raw Food

Entrades relacionades

4 comments on “crudiveganisme: que ningú pensi “això no és per a mi””

  1. Que opines de les llavors activades de cereals o fruits secs i germinats? Seria una opció mes barata ja que consumir fruites i verdures eco es tot un presupost si no tens hort clar..

    Salut

    • Les llavors i els grans activats i germinats són un molt bon aliment a afegir a la nostra alimentació, per exemple en amanides. El que passa és que només en podem menjar una miqueta al dia, per tant seguim necessitant que l’aportació calòrica i nutricional provingui de fruites, verdures i, en menor mesura, fruits secs, alvocats i olis saludables. Que la fruita i verdures són cares és cert, però si un deixa de consumir un munt de coses que abans solia consumir com aliments envasats, processats, formatges, cereals i grans, begudes, per ja no parlar de carn i peix, i un llarg etcètera, no sé pas si és tan car. Un altre cop el que dic és que cadascú ha de veure les seves necessitats, prioritats, desigs. Augmentar el consum de fruites i verdures fresques disminuint o eliminant altres productes que no ens alimenten, això crec que està a l’abast de tothom. Què et sembla a tu, Albert?

  2. I que opines de les arrels com naps, remolatxa o colirabe doncs es lo unic que aguanta el fred a l’hiven segons a quins llocs.

    • Les arrels es poden consumir crues, per exemple ratllades a l’amanida. Els sucs de remolatxa, pastanaga i gingebre, o remolatxa, poma i llimona són una delícia. Però el que no pots fer és basar l’alimentació en aquest tipus d’aliments perquè no tenen prou densitat nutricional ni calòrica i perquè, en realitat, no poden ser consumits en grans quantitats per la seva difícil digestibilitat. Són bons aliments a consumir, però no la base del dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *