Ara ja podem desplegar del tot el pòster de les fruites i verdures de tardor que ara sí que ja hem entrat en la nova estació de tons taronges, groguencs, vermellosos i amarronats, com el caqui, la magrana, la carbassa, el moniato, les castanyes…

Avui torno a fer protagonista el caqui. L’altre dia degustàvem uns fideus de carbassa i pastanaga amb salsa de caqui crudivegans, després d’haver iniciat les entrades sobre crudiveganisme, parlant de reptes i de propostes. Avui tenim un entrant o un plat únic si és que en fem en abundància, és molt i molt saciant: un gaspatxo de caqui!

Els ingredients són els mateixos que els que feu servir per fer un gaspatxo, això sí, cadascú juga amb algunes variacions. Per a mi els ingredients principals per fer un gaspatxo crudivegà són el cogombre, el tomàquet i el pebrot. D’all en poso algunes vegades, només quan ens ve de gust trobar-ne el sabor. També se sol posar vinagre i oli d’oliva. De vinagre, n’empro el de sidra de poma ecològic, però en poso poquet, només una culleradeta. D’oli últimament n’estic prescindint, perquè com ja aniré parlant, la proposta de crudiveganisme que vull compartir és baixa en greix. Així sí que anem prenent greixos saludables, però millor en la seva forma sencera (alvocat, fruits secs, llavors) i tampoc en excés.

Aquest gaspatxo queda molt refrescant i hidratant, conté molta aigua de les verdures. S’hi pot afegir aigua al gust per aconseguir la consistència i textura que més desitgem. El toc d’espècies també és important. Trobar aquelles que més ens agraden i afegir-les-hi. S’ha d’anar tastant-ne moltes per anar descobrint les preferides. Pels que em coneixeu, les picants són les meves favorites, així que al gaspatxo també n’hi poso. Darrerament m’he fet amb unes barreges d’espècies que estan boníssimes (gràcies a un regal d’un bon amic) i tenim una que porta flocs de pebrot deshidratat i chili.

I el truc final d’aquest gaspatxo és el caqui que hi dóna una dolçor i un sabor inigualable. Més o menys dolç ho aconseguireu variant la quantitat de caquis que hi poseu.

Gaspatxo de caqui

Ingredients per a dues persones
-1 cogombre (pelat)
-2-3 tomàquets madurs
-1 pebrot vermell
-4 caquis madurs petits (pelats i sense pinyols; alguns caquis tenen pinyols)
-1 cta vinagre de sidra de poma
-espècies al gust (jo trio uns flocs de pebrot vermell deshidratat i chili)

Es posa tot en el got de la batedora i es bat fins que quedi homogeni i amb la textura desitjada (s’hi afegeix aigua si cal).

Unes 250 calories, amb 6 grams i mig de proteïna amb tots els aminoàcids, amb el 139% dels requeriments nutricionals diaris de vitamina A, 452% de vitamina C, 62% de vitamina K, 49% de potassi i més de tots els minerals i vitamines.

Veieu que a la imatge hi ha uns trossets d’alvocat. Ho vaig afegir per aconseguir els greixos saludables del dia. Durant el dia no havia pres cap altre greix “descobert” (els greixos descoberts són els que deia abans, alvocats, fruits secs, llavors, oli; els encoberts són aquells que moltes vegades no ens adonem que porten els plats i, és que a més, les fruites i verdures ja tenen una quantitat de greix que suma en el còmput global diari).

Ara queda un plat de 370 calories, 7 grams i mig de proteïna augmentant els valors dels aminoàcids que estaven una mica més baixos, augmentant també vitamines i minerals i l’aportació d’omega 3.

Ja ho podeu menjar, com a entrant, com a àpat complet, per al dia a dia o per a una ocasió especial que tingueu convidats. Un gaspatxo dolç és original, refrescant i nutritiu. La dolçor es pot aconseguir provant amb altres fruites, com per exemple préssecs, nectarines, dàtils… Aquests dos primers serien més plats d’estiu. Per això el caqui ara funciona de meravella, per poder menjar plats que tenen gust de tardor.

Heu fet mai un gaspatxo alternatiu, amb sabors diferents al tradicional? Espero que compartiu les vostres experiències als comentaris!

Entrades relacionades
Més receptes crudiveganes

2 comments on “gaspatxo de caqui”

  1. Gràcies per la recepta. Aqui al poble la majoria de producció de caquis es pudreix a sota l’arbre doncs la gent ja no consumeix tan producte de temporada com abans al haber tanta oferta de tot. S’hauria de concienciar en aquest sentit.

    • Bon dia Albert! És una llàstima que es llenci o es malmeti el menjar. I tant que cal una conscienciació enorme, vivim en una societat d’excés combinada amb gran escassetat. Tu podràs treure’n partit d’aquests caquis? Vinga, a fer gaspatxos i salses, plats ben nutritius i deliciosos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *