2016 06 27 illa de síndria dia 1

Aquests darrers dies he anat de viatge a una illa de síndria (watermelon island). Molts us preguntareu on és, però no és cap lloc, no és cap illa. Una illa de síndria consisteix a alimentar-se només de síndria durant un període de temps, pot ser 1 dia, 3, una setmana… No es tracta d’una dieta miracle, ni ho pretén ser, però sí que aporta a l’organisme un descans pel que fa la digestió i per poder-se dedicar a altres coses de guariment. Jo he fet una illa de síndria, però es pot fer de la fruita que es vulgui, això sí, que sigui ben madura i ben dolça i si pot ser sucosa, millor. Una de típica és la de plàtan (banana island). Aquesta l’he provat un parell de vegades durant un parell de dies, com podeu veure aquí i aquí.

Els beneficis de fer una illa de fruita s’assemblen als de fer mono àpats com us escrivia en aquesta entrada. Fer un mono àpat vol dir menjar només un aliment (fruita) en un àpat i que aquest sigui complet nutricionalment i calòricament. No parlem d’snacks o àpats “secundaris”, parlem d’àpats principals com l’esmorzar, el dinar o el sopar. Segons la teoria de la combinació d’aliments, barrejar moltes fruites en un àpat no és adequat, menys si aquestes pertanyen a grups que entre ells no combinen. Menjar un sola fruita d’una vegada és una de les pràctiques amb la qual aconseguim la màxima assimilació de nutrients.

2016 06 28 illa de síndria dia 2Aleshores, aquest concepte estès a diversos dies es converteix en una illa de fruita la qual té encara més beneficis perquè la simplicitat amb què treballa el nostre sistema digestiu és màxima. Però no es tracta de privar-nos de nutrients ni de calories. Per això s’ha de menjar suficient d’aquella fruita per no acabar menjant de menys. Altres coses que es poden experimentar en una illa de fruita són les següents:
-el sistema digestiu gasta menys energia perquè només ha de digerir un tipus d’aliment
-s’acceleren processos de guariment i recuperació
-pot donar en una pèrdua natural de pes
-pot ajudar a acabar amb els desigs i les relacions no saludables amb el menjar
-fa augmentar la vitalitat, els nivells d’energia i la claredat mental
-pot fer augmentar el rendiment esportiu
-és una bona manera per després anar cap a una alimentació crudivegana

Com funciona doncs una illa de fruita?
-menges tota la fruita que hagis escollit que vulguis. Illa de síndria: només menges síndria. Illa de plàtan: només plàtans.
-hi pots afegir si vols fulla verda, com enciam, que hi afegeix més minerals
-només menges de la fruita escollida i madura i en les calories usuals, no es tracta de menjar menys
-pots prendre també aigua entre àpats
-pots fer exercici com habitualment
-idealment cal descansar adequadament ja que aquest és un procés de recuperació i guariment de l’organisme

2016 06 29 illa de síndria dia 3Ara us explicaré com m’hi vaig trobar jo en l’illa de síndria. No havia planejat fer-ne una. Quan la síndria va a entrar de temporada vaig començar-ne a comprar i vaig descobrir quant m’agradava! Me’n vaig enamorar. Abans del meu viatge en el crudiveganisme ja he explicat algunes vegades que no menjava gaire fruita perquè no em queia bé. Ara sé que el que no em queien bé era la majoria dels altres aliments i que la fruita no la menjava adequadament, sola, ben lluny dels altres àpats. Així que en menjava ben poca (entre 1 i 2 peces al dia). La síndria, a més, era particularment una de les fruites que em queien molt malament així que no en menjava mai. Ara també sé el perquè. La síndria i els melons són unes fruites ben particulars que, segons la teoria de combinació dels aliments, no s’haurien de menjar combinades amb cap altra fruita (ni aliment) i preferiblement menjar-les quan han passat hores des del darrer àpat. El motiu és que el contingut d’aigua és tan elevat (al voltant del 92% -melons- i del 96% -síndria-) que fa que es digereixi rapidíssimament. Però si l’estómac encara conté residus d’àpats anteriors això no ocorre i per tant la digestió de la síndria és molt complicada, donant lloc a la fermentació. Com mengeu la síndria? Ho pregunto perquè és ben típic menjar-la de postres! És millor, almenys, menjar-la com a entrant, abans de començar a dinar o sopar.

Aquest estiu per fi podia menjar síndria i trobar-me bé! Vaig començar a menjar-ne quasi cada matí per esmorzar. Després algun dia també vaig menjar-ne per dinar, per tant estava fent tot el dia síndria excepte el sopar (que normalment és una de les meves grans amanides amb alguna salsa d’alvocat o tahina, les meves preferides). Altres dies, per dinar menjava altres fruites, o gelat crudivegà de plàtan, i per sopar un altre cop síndria. Fins que aleshores sí que vaig pensar que podria fer una illa de síndria completa i així poder experimentar-ne els beneficis. Així que dilluns vaig proposar-me menjar tot el dia síndria (i un meló petit que tenia), cosa que diferia només en un àpat dels dies anteriors. Dimarts em seguia venint de gust síndria. Dimecres també. Ja portava 3 dies i no me’n cansava. Al contrari, la trobava deliciosa i em sentia molt bé. Dijous vaig començar de nou amb síndria esmorzar i dinar i a la tarda em va venir de gust alguna cosa que em donés molta energia de cop (una fruita més densa calòricament) i que fos ben fresca, així que em vaig fer un gelat crudivegà de plàtan amb herba de blat. Però al vespre vaig acabar menjant síndria de nou i l’endemà, sense esforç, vaig tornar a menjar síndria tot el dia.

Així que vaig estar de dilluns a divendres menjant només síndria (amb l’excepció del gelat de plàtan, que també era un mono àpat). No he calculat a la perfecció la quantitat de síndria que he menjat cada dia, però tinc una idea força aproximada. He fet uns 4 àpats diaris, esmorzar a les 8 o les 9h, dinar entre 12 i 13h, snack entre 15 i 16h i sopar cap a les 19h. A cada àpat he menjat al voltant de mitja síndria (de síndries d’uns 5 Kg) i als berenars una mica menys. Per tant, he menjat entre 1 síndria i mitja i dues: entre 7,5 Kg i 10 Kg de síndria considerant que la pell n’és ⅓, així que he menjat realment entre 5 Kg i 6,7 Kg de síndria al dia. Recordeu que us deia que el 96% de la síndria és aigua, així que d’aquestes quantitats entre 4 i 6 litres eren aigua provinent de la fruita! I de calories unes 2000, quantitat que ja consumeixo habitualment en l’alimentació crudivegana. Si aneu a la web del cronometer.com vosaltres mateixos podreu veure els micro i macronutrients que aporta tota aquesta síndria.

Quins són els beneficis que jo he experimentat? Jo no puc dir que hagi notat alguns efectes de la desintoxicació com molta gent reporta, probablement perquè ja duc una alimentació (semi)crudivegana (100% durant tot el mes de juny) des de fa 1 any. Per tant m’he sentit molt similar als darrers mesos: energia elevada i correcta (i amb ganes de fer una mica de hiit, squats i he tornat a fer verticals –handstands-!). No he tingut gens de desigs per altres aliments o, com a molt, només per gelats crudivegans perquè fa moltíssima calor aquests dies o grans amanides fresques. Però quan pensava en aquests aliments o en la síndria, aquesta darrera guanyava en satisfacció, simplicitat i fins i tot preu! La simplicitat s’emporta un 10. Ja podeu imaginar que comprar una síndria, tallar-la i menjar-la és de màxima senzillesa. I també perquè no requereix ni tan sols pensar què comprar ni què menjar. I el preu! Aquests darrers dies vaig trobar sota de casa síndries a 89 cèntims el Kg i d’una qualitat exquisida!

En resum, he estat menjant síndria cada dia durant 5 dies perquè m’aportava tot el que necessitava i desitjava: calories, hidratació, nutrients, satisfacció, dolçor, simplicitat i diversió. Tot en una sola fruita. Diversió perquè a més la síndria l’he compartit cada vegada amb el meu fill (abans dels seus àpats) i l’hem anat servint de manera diferent: de vegades la tallem a quadrets que anem punxant i traient de la síndria; altres vegades la partim per la meitat i ens la mengem amb cullera, com si fos un gelat; en altres moments tallem triangles que ens mengem amb les mans. Ens hem endut síndries de picnic, a la platja i al parc. Si mireu el meu Instagram podreu corroborar aquesta meva passió per la síndria!

I vosaltres? Esteu gaudint d’alguna fruita en particular aquest estiu? Havíeu sentit a parlar de les illes de fruita? Espero els vostres comentaris!

Altres entrades sobre crudiveganisme
Receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *