batut de plàtan dàtils i enciamSabem que és important menjar amanides i fruita fresca. El perquè moltes vegades no el tenim tan clar. Durant aquestes entrades sobre crudiveganisme i alimentació viva hem anat veient moltes coses molt interessants. Avui us mostraré gràficament perquè és important consumir fulles verdes.

perfil nutricional 1 enciamMireu el que és consumir solament un enciam dels grossos (un enciam llarg o romana, de més o menys mig kilo de pes). De calories en té poquíssimes, només unes 100. Però la resta de contingut nutricional és excepcional. Té 8 grams de proteïnes amb un perfil d’aminoàcids força complet. De greix també en té, desglossat en 700 mg d’omega 3 i 300 mg d’omega 6, cosa que significa una molt bona ràtio entre omegues i una quantitat molt interessant d’omega 3 (molts experts parlen de suplementar amb 500 mg diaris). Pel que fa carbohidrats, més de la meitat d’aquests són fibra, amb un total de 13 grams; es parla d’un consum adequat de 25 grams de fibra al dia per a les dones, encara que realment es necessita almenys el doble. I pel que fa micronutrients, tenim 1091% de vitamina A, 250% de vitamina C, 802% de vitamina K, 213% d’àcid fòlic, 21% de calci, 34% de ferro, 44% de potassi, 49% de manganès… Estem parlant d’un enciam! A la imatge podeu veure amb més detall tot això.

Però ara és quan molts ja esteu pensant, «sí, però no mengem un enciam al dia!». Bé, no, no es menja en general un enciam al dia per persona, però seria totalment convenient fer-ho i molts crudivegans sí que ho fan. Jo mateixa hi ha dies que ho faig, altres dies en consumeixo menys, però almenys mig enciam dels grossos al dia no falta.

La manera com podem incorporar vegetals de fulla verda en el nostre consum diari és posar-ne en tots els àpats. És fàcil veure per dinar i per sopar una gran amanida, ja sigui el plat principal ja sigui com a acompanyament. Això sí, no valen quatre fulletes, ha de ser un bon llit de fulla verda. O uns raw tacos com aquests.

A l’esmorzar, ja ho vaig comentar amb els batuts plens de vida, podem incorporar fulles verdes i encara amb més quantitat que en una amanida, ja que en batre-ho tot les fulles verdes queden incorporades amb els altres ingredients i un gran manat de fulles es transforma en un color verd ben bonic que hi donem al batut. En la foto de més amunt teniu el meu batut verd de plàtan, dàtils i enciam, pres per esmorzar.

Ahir descobria un altre terme emprat en la literatura anglosaxona que són les blended salads, és a dir, amanides liquades, triturades o mesclades. És una manera de menjar grans quantitats de verds de manera molt fàcil. A més que com en els batuts, els nutrients encara s’absorbeixen millor quan estan liquats o triturats. Bàsicament són amanides en què s’han triturat tots els ingredients fins tenir una crema, sopa o, sabeu què és? un gaspatxo amb verds.

De fulles penseu en enciam, espinacs, bledes, col kale, fulles d’api, fulles de pastanaga, alfàbrega, julivert, cilantre, i un llarg etcètera. Cadascuna hi dóna un gust, una textura i unes propietats diferents i úniques. Escolliu les vostres preferides i aneu menjant-ne de totes quan pugueu, que en la varietat està l’èxit també. Però tampoc no us capfiqueu en haver d’aconseguir coses que no us són tan fàcils o que no us agraden tant. Les fulles verdes base per a mi són l’enciam llarg que és deliciós, econòmic i versàtil. El podem tallar ben finet o deixar les fulles senceres per fer embolcalls.

I com sempre us vaig dient, de tot això se’n beneficia tota la família, els petits de la casa també, perquè els agraden molt els batuts i els sucs, per tant és una manera perfecta de fer que consumeixin fulles verdes fresques amb tota l’aportació nutricional que això significa.

Espero que comenteu quines són les vostres maneres d’incorporar verds a la vostra alimentació diària i en la dels vostres estimats. Amb què i com mengeu les fulles verdes?

Entrades sobre crudiveganisme
Receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *