diversos grups d'alimentsFa uns pocs dies tenia una conversa amb la meva parella sobre què fer per sopar. Fins aquí sembla normal, aquesta conversa es dóna contínuament a les llars. El problema ve quan nosaltres mengem molt similar cada dia, perquè hem establert al llarg dels anys una manera de menjar molt regular per precisament no haver d’estar-hi pensant i simplificar-nos la vida. Per a nosaltres aquesta era una conversa poc productiva. Per què no fèiem com cada dia?

Segon problema de la conversa era què faríem per sopar i que al nostre fill de 2 anys també li agradés i estigués dins d’una alimentació completa, saludable, equilibrada i vegana. De nou, conversa poc productiva ja que hem estat menjant d’aquesta manera des d’abans que el nostre fill nasqués. La meva reflexió i posterior acció va ser que tot i que encara que els àpats de cada dia els fem quasi sense pensar, valdria la pena escriure-ho en un paper i tenir-ho present per no haver de gastar temps pensant en coses que ja sabem.

I així ho vaig fer i avui he pensat compartir amb vosaltres aquesta planificació saludable, simple i vegana de menjars que inclou tots els grups d’aliments que no falten en els nostres àpats diaris i exemples d’esmorzars, dinars, snacks, berenars i sopars. En el nostre full hi vaig escriure els aliments específics que li agraden al nostre fill per ser encara més concret. Vosaltres podeu fer servir aquest esquema i escriure-hi els aliments que consumiu vosaltres.

En una imatge hi podeu veure els grups d’aliments a consumir cada dia, els quals he dividit en fruites, verdures i hortalisses, midons, proteïnes vegetals, greixos i altres. De classificacions i denominacions se’n poden fer de molt diverses, però per a mi aquesta fa que les tries siguin molt fàcils i s’aconsegueix introduir els grups d’aliments que ens proporcionen tot allò que el nostre organisme necessita. Les calories i l’energia que provenen de les fruites i els midons, carbohidrats simples o complexos respectivament. Els altres macronutrients, proteïnes i greixos, que en realitat també es troben en les fruites i verdures; i els micronutrients, minerals i vitamines, que trobarem principalment en les fruites, verdures i hortalisses. Al final de l’entrada en què parlava de l’actualització dels meus 10 mesos de crudivegana ja posava de relleu això que totes les fruites i verdures contenen tots els macronutrients i micronutrients que el cos humà necessita.

L’altra imatge és un esquema resum de quins àpats concrets podeu fer per esmorzar, dinar, berenar, sopar i com a snacks. Hi poso exemples d’àpats i els acompanyo amb un esquema de com es veuria el plat pel que fa els grups d’aliments i combinacions. Per més idees i inspiració, podeu llegir les entrades sobre el repte Veganuary 2016, 1a part i 2a part en què vaig anar compartint cada dia del mes de gener informació, receptes, anècdotes al voltant del veganisme, una bona manera de començar l’any, pel planeta, contra la indústria alimentària despietada, pels animals (tots, sense diferències) i per la vostra salut. Precisament una recomanació que us hi feia era que no deixéssiu d’experimentar, barrejar, afegir, provar, tastar i així aniríeu trobant els vostres plats favorits, que tindríeu ganes de menjar i tornar a menjar sense cansar-vos.

Espero que us sigui d’ajut la informació avui compartida perquè tota la família pugueu gaudir d’una alimentació saludable i vegana i molt simple. O si més no incorporar alguns d’aquests àpats entre els que vosaltres ja feu.

 

PS. Quan he parlat tota l’estona en plural, en realitat parlava de la meva parella i el meu fill, perquè jo menjo força diferent doncs els que ho sabeu, i si no, ara ho fareu, segueixo una alimentació crudivegana des de fa uns 10 mesos i sobre la qual podeu saber més en totes aquestes entrades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *