Dos anys i mig enrere compartia amb vosaltres una salsa de tomàquet exprés, que era molt ràpida de preparar: triturant els ingredients en una processadora d’aliments i després fent xuc-xuc a foc lent una estoneta.

Foc lent? Ara em pregunto el perquè. En immergir-me el món que ens ofereix la cuina crudivegana i viva, sense fogons, sense coccions, he descobert infinitat de salses, vinagretes, plats, postres que només requereixen una bona combinació d’ingredients i ja estan preparats per consumir. Precisament les salses són molt importants en aquesta cuina ja que són el que donen el sabor interessant, original i deliciós als plats. Ja he anat compartint algunes receptes de salses crudiveganes, especialment l’entrada de salses i dips crudivegans amb un recull de les bases per fer tot de salses i dips salats, dolços, especiats, aromàtics, més densos, més lleugers… i la salsa de caqui i la meva salsa favorita fins ara.

Per què perdre nutrients en la cocció, i temps! Per fer una salsa de tomàquet, què creieu que necessitem? Pensem el que porta una salsa de tomàquet tradicional i anem adaptant-la en salsa de trawmàquet crudivegana. Tomàquet, ceba o porro, potser pebrot vermell, all, oli d’oliva. La meva salsa exprés portava també nous i herbes diverses com fonoll, orenga… Tots aquests ingredients triturats fan una salsa de tomàquet, que es pot afegir a allò que hàgiu cuinat (si és que és un plat cuit) i la salsa ja s’escalfarà en barrejar-la.

Hi podem fer alguns afegits a aquesta salsa de trawmàquet per fer-la encara més original i deliciosa. Moltes vegades les salses de tomàquet són dolcetes i és que els hi posen sucre, especialment les envasades o les dels restaurants. La manera com podem aconseguir el toc dolç i alhora la consistència més densa per a la salsa, no tan líquida, és afegint-hi algun ingredient que sigui molt dolç i dens. Fruita! Fruita seca! Podem posar-hi dàtils o alguna altra fruita com el préssec o el mango. Els dàtils són un ingredient que juguen molt bons papers en les receptes crudiveganes. S’afegeixen a salses, dips, batuts, postres. El mango és molt apreciat en la literatura crudivegana anglosaxona, fins i tot a la salsa de tomàquet amb mango li’n diuen tomango. I ja tenim la salsa dolceta i amb un toc de sabor de les fruites.

Salsa de trawmàquet amb dàtils

Ingredients (per a 1 persona)
2 tomàquets
1 cm de porro o de ceba
¼ de pebrot vermell
3 dàtils
herbes

Procediment
Triturar tots els ingredients en una processadora d’aliments (un robot de cuina) o amb una batedora de mà. Amb el primer aparell aconseguirem una textura amb trossos, amb la batedora, quedarà més homogènia. Això és al gust de cadascú. De la mateixa manera que els ingredients són també una idea o un exemple. Podeu posar-hi o treure el que vulgueu. Per exemple, per fer la salsa de trawmàquet amb mango, en lloc de posar-hi dàtils hi posem ½ mango.

Aquesta recepta feta així és crudivegana i zero en greix. Quan necessiteu la vostra dosi de greix, hi podeu afegir un grapat de fruits secs, com ametlles o anacards, o de llavors, sèsam, chia, lli. També la salsa adquirirà una altra consistència, més cremosa.

Deia més amunt que ja podríeu barrejar la salsa amb el plat que hàgiu cuinat, verdures, pasta, arròs… si és que era un plat cuit, perquè per suposat podeu abocar aquesta salsa sobre el vostre plat crudivegà, com espaguetis o fideus de carbassó i pastanaga, arròs crudivegà (fet amb coliflor o carbassó), amanida, trossos de verdures talladetes, i un llarg etcètera.

Espero que proveu de fer-ho i ho compartiu per aquí. És tan fàcil com barrejar ingredients, triturar i barrejar! Menys temps, més nutritiu, súper saborós. Nyam!

Entrades sobre crudiveganisme
Altres receptes crudiveganes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *