Feia més de tres mesos de la darrera entrada al blog. Aquests han estat mesos d’estudi, recerca, experimentació, cuina i lectures per poder seguir aportant-vos receptes, menús, idees, consideracions i investigacions per aconseguir una vida de sabor autèntic, amb una alimentació vegana i el més natural possible.

Fully-Raw-21-Day-ChallengeEl títol de l’entrada d’avui ja ho diu, un mes d’alimentació crudivegana, el repte en què estic, ja en el meu 21è dia. El perquè de tot plegat, a poc a poc us ho explico. Basar l’alimentació diària en fruites i verdures crues és una manera d’aprendre a escoltar el teu cos i estabilitzar moltes funcions de l’organisme, així com aconseguir un pes saludable. Menjar saludable (en anglès «clean eating») és entendre quins aliments et fan bé i trobar l’equilibri millor per a tu. No es tracta d’encabir-se en etiquetes com 100% crudivegà (100% raw vegan) si no trobar el teu punt d’equilibri. La fotografia no és meva, és de Fully Raw, font que teniu al final de l’entrada. És una imatge preciosa que va de la mà amb la satisfacció que obtens en alimentar-te d’aquesta manera.

Amb tot el que exposo aquí i el que aniré compartint en posts successius, no persuadeixo ni dissuadeixo ningú de fer una alimentació totalment crudivegana, sinó de trobar l’equilibri i d’aprendre a escoltar cadascú el seu cos. En realitat, el percentatge d’aliments crus que ocupen la meva alimentació varia en funció de les estacions i les circumstàncies. El cos, per naturalesa (quan estàs acostumat a escoltar-lo i entendre’l), demana molts més aliments crus i més fruites a l’estiu, perquè són aliments que tenen un efecte corporal de refrescar i perquè són els aliments de temporada. Quan arriba el fred, la tendència ja és anar a buscar aliments més calents, que facin escalfar el cos i que estimulin el metabolisme. Calents no vol dir cuits o escalfats. Els aliments, en el seu estat natural cru, poden ser freds o calents, refreden o escalfen. Per exemple, els espàrrecs, la coliflor, el carbassó són freds; la carxofa, el pebrot vermell i el gingebre, calents. També, però, els aliments poden esdevenir calents quan es cuinen. Hi ha gent que es beneficia més de seguir una alimentació alta en aliments crus (High Raw) amb una part d’aliments cuits que d’una totalment crua (Fully Raw o 100% Raw).

Avui i en successives entrades em centraré en l’alimentació totalment crua perquè, com deia una mica més amunt, és una manera de conèixer molt bé el teu cos, saber quins aliments et van bé, fer una depuració molt intensa de l’organisme (per aconseguir un pes estable i saludable, millorar les funcions intestinals i altres òrgans d’eliminació com el fetge i la pell). Es pot seguir durant uns dies, fer-la només un dia a la setmana, durant temporades més llargues o com a estil de vida. Això sí, per notar els beneficis intensos d’aquesta manera d’alimentar-se cal que se segueixi almenys durant un mes. Així mateix, conèixer els beneficis del crudiveganisme és d’utilitat per a qualsevol que vulgui augmentar el consum de fruites i verdures i sentir-se de meravella.

Amb vosaltres compartiré informació sobre la teoria científica que hi subjau, així com receptes i menús que he estat provant durant el meu repte personal de crudiveganisme. Els resultats realment estan sent espectaculars, els esperats després de llegir estudis, llibres i blogs de doctors, científics i persones de tota mena que s’han embarcat en el crudiveganisme, sigui per un temps, sigui com a estil de vida. Persones que han aconseguit superar problemes cardiovasculars i arterials, prevenir i revertir la diabetis, superar problemes de visió, perdre o guanyar pes de manera saludable i guarir malalties de la pell, entre d’altres. En el meu cas, els problemes digestius que arrossego des de fa anys estan desapareixent, els desigs per aliments poc saludables (sí, tots tenim temptacions) han minvat quasi a zero, la meva energia és més alta i em sento moltíssim més lleugera.

Aquesta és una manera d’alimentar-se molt diferent a qualsevol altra que hàgiu pogut provar. Corren pertot arreu dietes que advoquen per alt en carbohidrats o, al contrari, baix en carbohidrats, les baixes en greix, les altres en greix, les altes en proteïnes, i un etcètera inacabable i inabastable. El que us estic plantejant no és una moda ni una dieta més, sinó una manera d’entendre l’alimentació i, en conjunt, la vida anant a allò més natural que la terra ens proveeix: una alimentació basada en verdures i fruites amb un mínim o zero de processament d’aquests aliments (sense cocció, sense preparacions especials).

En els meus quasi quatre anys de vegana, he menjat de maneres diverses. El motiu ha estat que el meu estudi sobre nutrició no ha cessat i per tant he anat descobrint més i més teories sobre els aliments que han pogut fer-me replantejar-ne el consum. Aliments que podíem pensar que eren saludables, no ho eren tant o viceversa. Al llarg d’aquests dos anys i mig del blog (58 entrades escrites), he anat compartint idees, consideracions, teories, receptes, totes elles per a aconseguir una vida de sabor autèntic amb una alimentació basada en aliments vegetals (plant-based), vegana, considerant verdures, hortalisses, fruites, fruits secs, llavors, llegums i cereals i grans.

Els aliments crus, com deia abans, sempre formen part de la meva alimentació diària, en més o menys grau. En algun moment passat he estat apropant-me cap a l’alimentació crudivegana, a temporades, però no havia acabat de funcionar. I és perquè no havia encara descobert els estudis, recerques i testimonis sobre crudiveganisme Alt en Carbohidrats i Baix en Greix (High Carb Low Fat, HCLF). Molt dels problemes que provenen de seguir una alimentació crudivegana és perquè no està ben plantejada i els aliments que es consumeixen tampoc no són els correctes. No es tracta només de menjar cru; es tracta de saber quins són els aliments que s’han de consumir més, quins menys, quins gens i combinar-los adequadament.

Potser dit així i si no esteu gaire iniciats en el tema us semblarà complicat i poc factible, però no és difícil després de tenir unes quantes idees clares. Tot això és el que vull anar compartint en el blog, ja que com deia, els beneficis que s’aconsegueixen són excepcionals.

Estigueu doncs atents de les properes entrades al blog i les informacions que vaig compartint en el facebook, i ara també a Instagram, per seguir de prop tota aquesta informació tan interessant. Per fer boca, us cito algunes de les fonts a les quals faig referència perquè ja pugueu començar a fer la vostra pròpia recerca. Perquè al final de tot, cadascú de vosaltres és qui ha de prendre les decisions de què consumeix i per què i trobar l’equilibri personal.

La majoria de fonts són en anglès, però també us poso un article en castellà:
FoodNSport | The 80/10/10 Diet by Dr. Douglas Graham, Vegan Raw Food
Fully Raw | Raw Vegan Lifestyle
Raw Food Health | A Lifestyle of Enery, Health, Strengh and Joy
Lissa’s Raw Food Romance | Fall in Love with Real Food
Adria DeCorte | Healthy Living Strategist

Article en castellà:
Qué es la dieta 80/10/10, en el blog Somos Veganos

M’agradarà molt escoltar les primeres impressions que teniu després de llegir l’entrada d’avui. Algú s’hi anima? Algú ja amb experiència?

Entrades relacionades
Receptes crudiveganes

2 comments on “un mes d’alimentació crudivegana”

  1. Hola
    Doncs jo tb tinc habitualment problems digestius i aquest estiu quan nomes he menjat amanides i fruites (per separat) m’he trobat molt millor. de totes maneres penso que no hi ha una recepta valida per tothom sino que cadascú ha de trobar el seu camí.

    salut

    • I tant, Albert! Cadascú ha de trobar el que li funciona millor i per a això es necessita escoltar-se molt. El que sí que hi ha són algunes “regles generals” de les quals gran part de la població ens en podem beneficiar, que seria una alimentació vegana, no processada i tenint en compte la teoria de la combinació dels aliments. De tot això és del que parlaré en successius posts. Els mono-meals o àpats d’un únic aliment van molt bé per als problemes digestius; a més l’organisme pot absorbir de manera òptima tots els nutrients d’aquell aliment. Així que ves fent això, fruites per separat i, quan puguis, només una sola fruita (no gaires barreges). I amanides ben abundants, amb molta fulla verda (plenes de minerals importantíssims per la salut). Endavant amb el teu camí! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *