Moltes vegades em trobo gent que creu que alimentació vegana i alimentació saludable són sinònimes. Aquí veureu l’anècdota del dia de Reis. Vam comprar un tortell de Reis vegà (per al meu fill i jo, els únics vegans d’aquell dia) i un de no vegà. Quan la meva àvia va demanar un tros del tortell vegà va dir que volia del tortell «dietètic». Ella creu que sóc vegana per «dieta», no entén que veganisme és un estil de vida que abarca molts aspectes de la vida i que el principal és la postura en contra del maltractament, la violència i la tortura d’animals per al consum humà. Ella creu que sóc vegana perquè no em vull engreixar o alguna cosa similar. Per això l’anomenava tortell «dietètic». I de dietètic, un tortell vegà o no vegà, en té poc.

No puc creure que això sigui vegà!

El que m’agradaria tractar d’aclarir avui és que veganisme no té perquè ser sinònim de salut, perquè de plats i preparacions veganes n’hi ha tantes com de no veganes, vull dir que hi ha pizza vegana, pastissos vegans, burgers veganes, fins i tot hi ha «pollastre fregit» vegà (tipus KFC) i fish and chips vegà (el plat nacional britànic, «peix amb patates»). Cliqueu els links i al·lucinareu amb el que veureu. És tot vegan fast food, menjar escombraries vegà.

De tots els plats que podeu imaginar en trobareu l’opció vegana. És el que se’n diu veganitzar un plat i és molt fàcil. És tan sols substituir els ingredients animals que porten els plats «tradicionals» per ingredients d’origen vegetal i ja tenim l’opció vegana. Per exemple, quan un pastís porta llet de vaca, aquesta es pot substituir per qualsevol llet vegetal, simplement anant amb compte de triar l’adequada, perquè hi ha llets vegetals més denses, com la de soja i la de civada, i de més «líquides», com la d’arròs. S’ha d’anar jugant i veient quina quantitat i quins sabors ens agraden més.

Els ous en un pastís se solen substituir per llavors de lli mòltes i en aigua (adquireix una textura gelatinosa i llefiscosa que recorda la de l’ou) o també es poden fer truites, com de patata, fent servir una farina de cigró o altres ingredients. No us perdeu la meravella de truita de patata, sense ous és clar, amb premi i tot, que tenen a Vegetart, uns cracs de la cuina vegana i de «veganitzar» plats tradicionals.

La carn, el pollastre, la carn picada, tot es pot substituir per ingredients vegetals que recorden la textura d’aquests primers, cuinant-los normalment, amb les seves herbes i espècies. Perquè moltíssimes vegades allò que dóna el sabor a un plat són els condiments i la manera d’estar cuinat. Així que tenim el seitan, el tofu, el tempeh, la soja texturitzada, els llegums per si mateixos, que substitueixen els ingredients animals de molts plats. Com un estofat de seitan, unes mandonguilles de soja texturitzada, un curry de tofu i un llarg etcètera. El fish and chips que us deia és en realitat tofush and chips, tofu amb una mica d’alga i ben arrebossat com el fish and chips original. El que busca la gent és aquella cruixentor, aquell sabor de fregit, i això es pot fer amb peix, amb tofu o fins i tot amb verdures de sabor neutre, com el carbassó. El «pollastre» tipus KFC és seitan arrebossat amb les espècies que el senyor Coronel fa servir.

Aquí heu vist doncs que cuina vegana o alimentació vegana no és sinònima de saludable, igual com l’alimentació estàndard omnívora o el que se’n diu la SAD (standard american diet) no és sinònima de saludable. Pots ser vegana i menjar molt malament, molt poc saludable. I pots ser vegana i tractar d’alimentar-te de la manera més fisiològica possible, és a dir, escollint els aliments que el cos humà necessita per la seva naturalesa. D’això n’he parlat bastant en la sèrie d’entrades sobre alimentació viva i crudivegana.

Això no obstant, l’existència d’aquests plats és genial perquè fa adonar-nos que per gaudir dels plats «tradicionals» no cal maltractar i matar cap animal, existeix sempre l’opció vegana. No hi ha excuses per no optar pel veganisme. Al contrari, cada cop que es tria consumir un producte animal, s’està optant per aconseguir alguna de les malalties de la nostra societat occidental malalta, com la hipertensió arterial, l’obesitat, la diabetis, les malalties cardíaques i moltes més.

En els 5 anys que porto de vegana, jo sí que he triat l’opció saludable, és a dir, consumir el que en la literatura anglesa en diuen whole plant based foods (aliments vegetals naturals), verdures i hortalisses, fruites, cereals/grans, llegums, fruits secs i llavors. Aquesta és la base de l’alimentació dels vegans. El que varia d’uns a altres és el predomini d’uns aliments sobre els altres, quines preparacions es fan servir, quines combinacions, quines quantitats, etc. No és el mateix consumir patates fregides, que al forn, bullides o al vapor. No és el mateix menjar una amanida plena de salses, olis i sal, que consumir-la amb un amanit d’herbes i espècies, suc de taronja o llimona. No és el mateix menjar verdures molt cuinades, amb salses i sofregits, que menjar-les lleugerament al vapor o crues. En tots aquests exemples, la segona opció és la saludable.

I això és el que he triat per a la meva alimentació. Consumir grans quantitats de vegetals, fruites, hortalisses i, en menor mesura però també de total importància, grans/cereals, llegums, fruits secs i llavors. També he optat per fer preparacions que destrueixen menys els nutrients dels aliments, com són, menjar els vegetals en la seva forma natural, crus, o mínimament cuinats, al vapor. No faig llargues coccions, evito el forn (de vegades faig moniatos i carbasses al forn, perquè les verdures d’arrel esdevenen dolcíssimes i exquisides quan són cuinades així) i mai fregeixo, ni tan sols faig saltejats amb oli (si faig saltejats, els faig amb aigua).

Espero que tingueu molta curiositat per tastar nous plats i que aquests siguin amb ingredients vegetals. Que us animeu i feu canvis en les vostres receptes i incorporeu més aliments verds i de colors. La vostra salut i la del planeta us somriuran. Si necessiteu ajuda per substituir ingredients, sobre restaurants i botigues de cuina vegana exquisida, o per qualsevol pregunta, no dubteu a deixar-me un comentari aquí sota!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *