Fa uns tres anys va sorgir un «nou» trastorn, anomenat ortòrexia, sobre el qual ja en vaig parlar aquí i aquí, que es defineix com a «preocupació extrema per la salut centrada en menjar el més sa possible”. Fa un parell de dies vaig veure un vídeo de Legit Nutrition Hawaii que parlava sobre aquest tema i, com sempre, va fer una exposició magistral. Em sap greu pels que no enteneu l’anglès, així que sota en faig un resum de les idees principals.

Veure vídeo a YouTube: Veganism = Orthorexia? Weight Loss Series – Extra

Hi ha la creença generalitzada que la pèrdua de pes és només possible amb restricció calòrica i si el teu cos no respon a això, estàs atrapat. Parlaran de metabolisme lent i les solucions seran quasi nul·les. Però la pèrdua de pes sense restricció calòrica ÉS possible si es mengen els aliments pels quals el cos humà està dissenyat, que són aliments provinents del món vegetal naturals i integrals (whole plant based foods) i s’exclou tot aliment processat, refinat, alt en greix i alt en proteïna. Fer això promou la pèrdua de pes fins assolir el teu pes òptim, a més de guarir moltes malalties i dolences.

Al fet d’evitar aquests aliments processats, refinats, alts en greixos i alts en proteïnes, promotors d’obesitat i de malalties, productes que el cos no pot reconèixer, hi ha qui ha denominat ortorèxia, un trastorn alimentari d’aquells qui vetllen pel que mengen i per la seva salut. Per altra banda, posant aquesta definició en negatiu, el contrari també es podria aplicar, és a dir, els qui no pateixen ortorèxia són aquells a qui els importa un pebrot la seva salut perquè sí que consumeixen aliments que no promouen una bona salut i per als quals el cos humà no està dissenyat.

La majoria de productes que trobem a les prestatgeries dels supermercats no són aliments reals,  són invencions de l’home per al consum i per crear persones addictes i malaltes. Cadascú fa les seves tries. El problema és la mala informació, desinformació i manipulació a què tots estem sotmesos. Aquells qui trien cuidar-se i alimentar-se bé, ara estan titllats d’ortorèctics. Quan el que estan fent és adonar-se, sortir de la bombolla de la mentida i veure que un gran percentatge dels productes que es venen com a alimentaris, simplement no ho són. 

No hi ha res de dolent en saber que certs aliments tenen certes conseqüències i conscientment no escollir consumir-los. Consumir aliments provinents del món vegetal naturals i integrals ens deixen energètics, positius i saciats a diferència de consumir productes que donen un plaer momentani però en canvi ens deixen letàrgics, amb problemes digestius, que promouen el guany de pes i dolences i malalties. Els primers aliments ens fan sentir increïblement i això és el més allunyat del que significa restricció. Hi ha gent que no vol escoltar aquestes coses, però ho direm de tota manera: alimentar-se d’aquesta manera proporciona la llibertat i satisfacció més grans mai experimentades. És de lluny quan la salut és la millor en tota la vida.

Aquest terme d’ortorèxia molta gent l’agafa d’excusa per dir que ells no volen patir un trastorn alimentari i així fer les tries que els hi dóna la gana, com deia abans, sense importar-los un pebrot, la seva salut. Veganisme és una opció ètica i portat de manera correcta és promotor d’una salut excepcional. Veganisme ens fa sortir de la nostra bombolla particular i individualista per veure que les nostres tries tenen conseqüències devastadores en la nostra vida, la vida dels animals, la realitat socioeconòmica, la protecció mediambiental, el canvi social i ens fa viure una vida d’activisme conscient.

En conclusió, veganisme NO és un trastorn alimentari. És un estil de vida que té en compte el nostre voltant, mediambient, el benestar dels altres éssers vius i que, a més, promou una salut excepcional. No és ni de bon tros una alimentació restrictiva, al contrari, ens dóna l’energia, la salut i la llibertat necessàries per viure una vida plena.

Espero que hàgiu gaudit del vídeo, del resum i de les reflexions. Aquesta noia té molts altres vídeos sempre d’una gran contundència, molt clars i plens d’informació. No us els perdeu. Us animo que compartiu les vostres experiències i pensaments al voltant de tot el que hem exposat avui.

Entrades relacionades
Receptes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *