A la primera part d’aquesta entrada, no hi vaig escriure totes les coses que havien passat durant el Veganuary 2016, receptes, informacions, consells que us vaig estar compartint a la pàgina de Facebook. Avui estic aquí per acabar amb la recopilació i així quedi més fàcil per trobar i llegir.

Els meus matins de gener van ser iniciats quasi cada dia pels deliciosos i nutritius batuts verds, com per exemple aquest de plàtans, ‪figues seques‬ i ‪alfàbrega‬ fresca! Sabors curiosos per a un batut i de debò ben bons. Amb això també vull transmetre-us que no deixeu d’experimentar, barregeu, afegiu, proveu, tasteu… Anireu trobant els vostres plats favorits, els quals tindreu ganes de menjar i tornar a menjar sense cansar-vos, i així ja tindreu un àpat vegà (o crudivegà) per a incorporar als vostres dies.

mandarines i minimalismeEls berenars solen ser mono-àpats d’alguna fruita que em vingui molt de gusti de temporada, com aquestes sucoses, dolces i àcides mandarines, o els caquis, persimmon o sharon fruit. Varietats de la mateixa fruita, cadascuna diferent: més melosa, quasi com melmelada, més cruixent…

En la primera part d’aquesta entrada, us parlava de les quatre categories d’aliments en què hem de pensar per anar alimentant-nos d’una manera variada i amb tots els nutrients en una alimentació vegana. Ens els posts del Facebook un dia us feia la pregunta de què passa si no mengem carn? Concretament vegem què passa amb el ferro, que és en el que molta gent pensa quan pensa en carn (a banda de proteïnes).

Es diu que el ferro l’aconseguim de fonts animals, com fetge, ostres, musclos, seguit de bou, xai, porc i pollastre. Llegums, vegetals de fulla verda, ous i ametlles també són alts en ferro, però aquest no s’absorbeix tan bé. És aleshores el ferro provinent de font animal millor? Que s’absorbeixi millor no vol dir que sigui millor perquè també existeix el problema del consum excessiu de ferro per part de les persones que mengen carn. Un excés de ferro provoca fatiga, artritis, debilitat, impotència, diabetis, dificultat per respirar, menstruacions molt fortes i problemes neurològics entre d’altres. Pot provocar atacs de cor. No importa que els aliments vegetals continguin menys ferro, el cos l’absorbeix millor, especialment si és consumit amb aliments que contenen vitamina C (i que els aliments vegetals també en van plens).

Sabent això, val la pena tot el patiment i la mort animal per aconseguir ferro? Fa ja més de 2 anys, escrivia sobre la suposada falta de ferro en vegans i de quines són les millors fonts per aconseguir els requeriments nutricionals diaris de ferro amb un exemple de menú.

Vaig tenir un embaràs vegà, no vaig tenir problemes de ferro, tampoc en el part, i no vaig prendre els suplements de ferro que, per defecte, et diuen que prenguis. També aquí parlava de l’anèmia, un dels temors més grans en les embarassades. Així que ja podeu seguir veganitzant els vostres plats consumint varietat d’aliments amb color que tots provinguin de fonts vegetals i no tindreu cap deficiència de ferro.

Continuant amb la carn, hi ha un altre argument que molta gent fa servir: «La meva àvia va viure 98 anys i va menjar carn cada dia de la seva vida. Això prova que la carn és bona per a tu.»

El que això prova és que es pot menjar carn cada dia i arribar als 98. No prova que la carn sigui bona per a tu, igual que la mort d’un jove que menjava carn no prova que la carn és dolenta per a tu. Pots també trobar gent que va viure fins als 98 i fumava com un carreter. Aquests fets no proven que la carn o el fumar siguin bons per a tu.

Però sí que tenim estudis importants amb grans mostres de població que diuen que menjar carn i fumar són nocives per a la salut. Un grup d’experts van examinar la relació de dieta i càncer per a la Fundació Mundial sobre la Recerca del Càncer i per l’Institut Americà de Recerca del Càncer, basant les seves troballes en 4.500 estudis científics. Els aliments considerats més saludables eren vegetals, fruites, fibra, grans complets, carotenoides i vitamina C d’aliments. Els components més nocius apareixien en l’alcohol, la carn, el greix saturat, les coccions a la graella i al foc i els productes làctics. L’American Journal de Nutrició Clínica va fer ressò s’un estudi de set anys sobre 4.000 vegetarians britànics, i va trobar que el 60% havia tingut una reducció de malalties del cor. Un altre estudi sobre 27.000 persones proclamava que eliminant els productes animals es reduïa el risc de patir cataractes un 40%.

Quasi totes les recomanacions dietètiques diuen que es consumeixi menys carn. L’Associació Mèdica Britànica diu que «els vegetarians tenen taxes més baixes d’obesitat, malalties coronàries, pressió sanguínia, malalties de l’intestí, càncer i pedres a la vesícula.» A aquestes, l’Organització Mundial de la Salut hi afegeix la diabetis, els infarts cerebrals, l’osteoporosi i malalties renals.

Un dels estudis més extensos sobre nutrició que s’han fet, descrit pel The New York Times com el «Gran Premi d’epidemiologia», conclou que no hauríem de consumir carn ni lactis.

Digue-m’ho al revés: quantes vegades hem vist la recomanació de menjar més carn cada dia? Bé, malauradament, ara que ho dic, sí que he sentit per boca d’algunes persones dir que els seus doctors els han recomanat menjar més carn, fins i tot vísceres, per exemple per combatre una possible anèmia (possible anèmia, no és que en tingués!). Què en penseu vosaltres?

Altres coses que la gent diu sobre els vegans: «Els vegans hauríeu de ser polis, sempre dient als altres què menjar i què no menjar. No em diguis el que he de fer i el que he de menjar.»

Els vegans volem fer la vida més agradable (o menys desagradable) a tothom i a tots els animals. Volem que els animals deixin de patir aquest sofriment inimaginable només per satisfer les nostres papil·les gustatives. No diem què es pot fer i menjar, diem el que moltes persones estan fent i el que estan menjant.

Quan suggerim seguir un estil de vida vegà, no hi guanyem res personalment si ho fan. No és la persona que segueix aquest estil de vida qui és important, sinó els animals, els peixos i els ocells que serien menjats, i el medi ambient en general, els que hi guanyen.

Un dia, novament, vaig fer un plat crudivegà per gaudir en família i vaig escriure aquesta entrada. I va ser perquè m’ho van demanar. La meva mare ens convidava a dinar, però de primer volia espaguetis de carbassó i pastanaga. Els vaig fer una de les meves salses favorites d’alvocat, suc de mandarina i llevat nutricional. Al meu avi li vaig dir que era pasta. A ell no li agraden gaire les verdures, tampoc li agrada l’alvocat. Quan ho anava menjant deia que era pasta amb alguna verdura. Li semblava que era pasta! Va voler repetir!

A la meva germana tampoc li agrada l’alvocat i, en canvi, aquest plat li va encantar. També en va voler més. Veieu, tot la família pot gaudir d’aquesta alimentació, en el sentit d’incorporar més plats crus i vius en els diferents àpats. I per això he escrit l’entrada d’avui, per veure com tota la família pot obtenir els beneficis d’aquest tipus d’alimentació.

Espero que tingueu prou idees per anar incorporant aquesta alimentació en els àpats del dia que més siguin convenients per a vosaltres. Com va el vostre viatge personal? Alguna recepta que voleu compartir a la zona de comentaris?

I quina és la millor manera per fer alguna cosa que ajuntar-se amb altres persones que també estan en aquell camí, potser una mica més endavant, potser en un punt similar. Així que per fer el Veganuary amb èxit, us convidava a conèixer altres persones que també l’estan fent o que ja són veganes, algunes des de fa poc temps, altres des de fa ja uns quants anys. Veg Geek i The Vegan Word organitzen una trobada mensual de Barcelona Vegan Drinks. La trobada és a la part de dalt del CatBar Barcelona, bar vegà al Born, a partir de les 18 hores, un dissabte al mes. Per més informació, mireu aquí.

Més dubtes i preguntes: «Però som omnívors, no?»

Que puguem menjar carn, no vol dir que estem dissenyats per a tal cosa. Quan ens fixem en la nostra anatomia i biologia i la comparem amb animals omnívors veiem algunes diferències.

Els animals omnívors estan dissenyats per matar, trossejar i digerir carn crua fent servir només les seves dents i són molt bons fent-ho. No només els humans són incapaços físicament per fer això, sinó que fer-ho ens faria posar molt malalts. En canvi, quan ens alimentem d’aliments vegetals com fruites, vegetals, fruits secs, llegums i grans és quan gaudim de la màxima salut i energia.

Que hàgim arribat a menjar carn és a causa de l’evolució humana, però aquesta evolució no és necessàriament sempre positiva. També disposem d’una quantitat de productes suposadament alimentaris que queden molt lluny de ser-ho, però que, malauradament molts éssers humans consumeixen (entengui’s sucres, greixos, processats i milers d’»objectes comestibles» per anomenar-ho d’alguna manera). Podem veure ben clar que el nostre cos no està designat a menjar aquestes coses i, en canvi, ho fem. Doncs un argument similar podem aplicar als productes animals.

Us deixo una xerrada TED sobre què senten i què pensen els animals. Una súper bona reflexió per entendre millor els animals. Sobre l’amor, l’empatia i moltes altres qualitats que no són ni de bon tros exclusivament humanes, encara que hi hagi qui així ho pensi. Val la pena veure-ho.

I més i més plats que he anat preparant durant aquest mes de gener: amanida de patata ‪crudivegana‬ inspiració de More Raw Food. Kimchi ‪mediterani‬ inspirat en Espiritual Chef. I cigrons que estan germinant. Deliciós i nutritiu!

Amanides amb salses dolces i salades! Per exemple, una de tan hidratant i cruixent: api, enciam, pebrot vermell i ‪julivert‬. I la salsa de ‎pera‬, ‎dàtils‬ ‎medjool‬, suc de llimona i harissa. Deliciosa!

Una altra salseta per satisfer les meves ganes de ‪dolç‬ és de tomàquet, pebrot vermell, ‪dàtils‬, suc de mandarina, ‪comí‬ i ‪cúrcuma‬ sobre de pastanaga espiralitzada, ‪alfàbrega‬ fresca, ‎julivert‬ fresc i enciam cruixent.

I últimament havia estat amb desigs de nori, sushi ‪vegà‬ i farcells ‎crudivegans‬ i per fi vaig fer uns ‪rotllos‬ d’enciam i de nori amb aquesta salsa dolça i àcida de tomàquet, ‪dàtils‬, chia, ‪cúrcuma‬ ‪i ‎mostassa‬ en gra. Nyam!

També els pastissos poden ser vegans. Ja us dic que de tot absolutament tot es pot trobar la versió vegana. Vaig fer un pastís d’‪aniversari‬ de plàtan i carbassó amb l’‪espiralitzadora‬! Que divertit. Amb ‪dàtils‬ i ‪cacau‬, ‎sense sucre‬, ‎sense ous, ideal‬ ‪per als petits de la casa.‬

Tot això ha estat un mes d’alimentació vegana amb aliments de temporada i accessibles i receptes i plats molt senzilles però molt saborosos. Veieu que molts d’aquests plats són crudivegans però perquè aquesta és l’opció que jo estic considerant des de fa més de mig any (si voleu saber més sobre el meu viatge pel crudiveganisme podeu llegir aquí i aquí i aquí). Aquests plats també els podeu incorporar en alguns dels vostres àpats i així estareu incrementant el consum d’aliments vegetals crus en la vostra alimentació, amb els beneficis per a la salut que això significa. Una alimentació vegana és infinita pel que fa aliments, combinacions i opcions. M’agradaria molt conèixer en quin punt esteu vosaltres; la zona de comentaris és vostra!

veganuary 2016 (1a part)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *